Csökkentek a jelzálogkamatok, nőttek a lakáseladások

Szakértők által becsült mértékben nőtt a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júliusban, amihez jelentősen hozzájárult a jelzáloghitelek kamatának a csökkenése - írta az MTI.
Domokos Erika, 2019. augusztus 21. szerda, 17:56
Fotó: Pixabay

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán azt közölte, hogy havi összehasonlításban 2,5 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok - családi házak, iker- és sorházak, társasházi és szövetkezeti lakások - eladásának száma a júniusban mért 1,3 százalékos csökkenés után. Az eladások júliusi ütemével számolva a teljes évben 5,42 millió lakóingatlant értékesítenének.

Júliusban a használt lakóingatlanok mediánára 280 ezer 800 dollár volt, 4,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az eladások júliusi üteme mellett 4,2 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt ingatlant.

Az amerikai piacon a használt lakóingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac adatai szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,77 százalékra csökkent júliusban a júniusi 3,80 százalékról. Májusban 4,07 százalék volt a kamatszint, tavaly novemberben pedig hét éve legmagasabb, 4,94 százalék. A tavalyi év egészét tekintve 4,54 százalék volt a jelzálogkamatok átlagszintje - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK