Jó hír jött a tengerentúlról

Jelentősen emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma és a kiadott lakásépítési engedélyeké is, ami jó hír az eladó házak szűkös kínálatával küzdő ingatlanpiacnak - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. február 16. péntek, 16:26
Fotó: Pixabay

A kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban éves szintre vetítve 1 millió 326 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami decemberhez képest 9,7 százalékos emelkedést jelent, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 7,3 százalékos növekedést takar.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból januárban éves szintre kivetítve 877 ezer ház építését kezdték el, ami 3,7 százalékkal magasabb a decemberi 846 ezernél.

A tényadat kedvezőbb a várakozásoknál: elemzők arra számítottak, hogy a decemberi 1 millió 209 ezer után 1 millió 234 ezerre emelkedik a megkezdett lakóingatlan-építések száma.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 396 ezerre emelkedett a decemberi 1 millió 300 ezerről. Havi és éves összevetésben egyaránt 7,4 százalékkal emelkedett a kiadott engedélyek száma januárban.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szintre kivetítve 1 millió 166 ezer volt, ami 1,9 százalékkal alacsonyabb a decemberi 1 millió 188 ezres mértéknél, de 7,7 százalékkal haladja meg a tavaly januári 1 millió 83 ezret. Családi házakból évesítve 850 ezer építését fejezték be, ez 2,2 százalékkal haladja meg a decemberi 832 ezres számot.

A gazdaság növekedésének köszönhetően több amerikai szánta el magát lakásvásárlásra, de a kínálat szűkössége felfelé hajtotta az árakat és csökkentette az eladásokat. Tavaly novemberben éves összehasonlításban 6,2 százalékkal voltak magasabbak a lakóingatlan-árak. A használt lakások eladása decemberben 3,6 százalékkal esett vissza, de a tavalyi év egészében enyhén nőtt. Eközben a 30 éves fix jelzáloghitelek kamata emelkedésnek indult, és a héten már 4,38 százalékra kúszott fel, ami 2014 áprilisa óta a legmagasabb érték.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK