Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A városi park és ártéri erdő károsítása ellen az ügyben petíciót indító WWF Magyarország mellett budapesti lakosok és egyéb zöld szervezetek is tiltakoztak. A hatóság megszüntette az engedélyezési eljárást, amely 2020. június 11-én indult, és 105 napos ügyintézési határideje szeptember 24-én járt volna le - olvasható a szervezet közleményében.

"Jó döntést hozott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mert a Hajógyári-sziget árhullámoktól való bevédése nemcsak a sziget természeti értékeire lett volna káros, de összességében fokozta volna Budapest árvízi kockázatát is. A 21. század környezeti kríziseinek közepén ilyen árvízvédelmi kezelés már nem fogadható el" - nyilatkozta Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.

"A Hajógyári-sziget ügye is megmutatta, hogy mennyit számít a közösség ereje. A szeptember 17-én elindított petíciónkat egy hét alatt közel tízezren írták alá, akiknek ezúton is köszönjük, hogy kiálltak a sziget megóvása mellett" - mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Védetté nyilvánítást kezdeményeznek

Nem a mostani az első olyan beruházási szándék, amely természeti károkat okozott volna a Hajógyári-szigeten, ezért az online petíciót aláíró magánszemélyekhez 16 civil szervezet és csoport is csatlakozott, és részletes szakmai javaslatot nyújtottak be Budapest főpolgármesteréhez az ártéri erdők védetté nyilvánítására vonatkozóan - közölte a WWF Magyarország.

A kormány korábbi terve szerint a Hajógyári-szigeten épült volna meg - többek közt - a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia. A beruházást és a sziget sport- és szabadidős célú hasznosítását sem a fővárosi, sem a III. kerületi önkormányzat nem támogatta, ellene helyiek és környezetvédelmi szervezetek is tiltakoztak. A kormány később döntött arról, hogy a beruházást Sukorón valósítja meg.