Milliárdokért vesz külföldi ingatlanokat a magyar állam - vajon miért?

Mégsem vett ötmilliárdért új nagykövetségi ingatlant a magyar állam Iránban, viszont bevásárolt Münchenben és Ljubljanában, felújít Varsóban, és új épületet vesz Pekingben, Tokióban és Washingtonban.
Domokos Erika, 2019. január 20. vasárnap, 15:13
Fotó: Napi.hu - Facebook/GeneralkonsulatUngarnMuenchen

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő hét külföldi országban lévő nyolc magyar diplomáciai ingatlan megvásárlásával, bérletével vagy felújításával kapcsolatban nyújtott be írásbeli kérdéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek - derül ki az Országgyűlés honlapjáról. A képviselő fő kérdésére, hogy mennyibe kerülnek ezek a magyar adófizetőknek, nem válaszolt egyértelműen a miniszter nevében Menczer Tamás tájékoztatásárt felelős államtitkár.

Nem derült ki, hogy mennyiért költözik új ingatlanba Magyarország Tokiói Nagykövetsége. A kormány egy reprezentációs, konzuli és kulturális céloknak egyaránt megfelelő ingatlan kiválasztásáról tavaly júniusban fogadott el határozatot, ebben egyebek mellett megbízták a külügyminisztert, hogy végezzen piackutatást a potenciális ingatlan kiválasztása érdekében, és tárgyaljon a megvásárlásáról vagy bérbevételéről a tulajdonossal, illetve a bérbeadóval. Az államtitkár arra hivatkozva, hogy ez a piackutatás még nem zárult le, nem válaszolt az új ingatlan megvásárlásának és fenntartásának költségeire vonatkozó képviselői kérdésekre, valamint arra, hogy ez mekkora megtakarítást hozhat a korábban használt ingatlanhoz képest.

Ötmilliárdos beruházás Münchenben

Magyarország müncheni főkonzulátusának helyet adó, "reprezentációs céloknak is megfelelő" ingatlan megvásárlására 2017 májusában 5,2 milliárd forintot különített el a kormány. A magyar állam tulajdonjogát a München, Mauerkircherstrase 1. a. szám alatti ingatlanra - amely egy háromszintes villaépület, lásd fenti kép - már 2017 szeptemberében bejegyezte a földhivatal - derül ki Menczer Tamás válaszából. Ennél többet azonban nem árult el az államtitkár, így arra a kérdésre sem válaszolt, hogy ki volt az eladó, és az új ingatlan fenntartása hoz-e megtakarítást a korábbi konzulátusi épület kiadásaihoz képest.

"Ingatlanvásárlásnál, illetve a külképviseleti ingatlanok modernizálásánál arra törekszik a külügy, hogy a képviseletek méltóak legyenek egy ezer éves államisággal rendelkező ország megjelenítésére. Emellett a külképviseletek infrastruktúrájának meg kell felelnie a XXI. század követelményeinek, így a biztonsági, kulturális és üzleti-promóciós szempontoknak is. A kormány ezen körülményekre tekintettek döntött a müncheni főkonzulátus új épületben történő elhelyezéséről" - írta az államtitkár.

Ötmilliárdos vásárlás Pekingben

A kormány 2017. decemberében döntött arról, hogy megvásárolja Magyarország Pekingi Nagykövetségének helyet adó - Chaoyang kerület, Dongzhimenwai Dajie 10. szám alatti - ingatlant, legfeljebb 5,3 milliárd forintért. Az erre vonatkozó tárgyalásokat a külügyminiszternek kell lefolytatnia. Demeter Márta most rákérdezett arra, hogy az eltelt egy évben megtörtént-e a tulajdonjog megszerzése, mennyiért, és milyen költségei vannak a fenntartásnak, illetve a korábbi kiadásokhoz képest van-e megtakarítás. A kiadásokra vonatkozó kérdésekre ezen épület esetében sem válaszolt Menczer Tamás, viszont egy oldalon keresztül leírta, miért észszerű döntés Magyarország számára az eddig bérelt ingatlan megvásárlása. Az ingatlanvásárlással kapcsolatos egyeztetések a kínai féllel még folyamatban vannak - közölte a külügyi államtitkár.

A pekingi követség hivatali épületét 1969 óra bérli hazánk a kínai tulajdonosi jogokat gyakorló Diplomáciai testületet ellátó igazgatóság ingatlan vállalattól, az ingatlan a pekingi északi diplomáciai negyed központi területén (Sanlitun), frekventált helyszínen található. Az ingatlanegyüttes adottságai hosszú távon ugyan megfelelnének a magyar diplomácia jelenléttel szemben támasztott kormányzati elvárásoknak, de a bérleti díjak folyamatosan emelkednek, és a jelenlegi, kedvezményes díjszabás a jövőre nézve nem garantált. Ezzel párhuzamosan az intenzívebbé váló magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok jelentős feladatbővüléssel is járnak, melyek szükségessé tennék nagyobb volumenű beruházások kivitelezését is - írta Menczer Tamás.

Közel ötmilliárdos felújítás Varsóban

Demeter Márta arra is rákérdezett a külügyminiszternél, hogy hol tart Magyarország volt varsói kereskedelmi kirendeltségének és a varsói magyar nagykövetség épületének felújítása. A kormány 2018 júniusában döntött a volt varsói kereskedelmi kirendeltség (Szwolezerow utca 10. szám alatt) átalakításáról és erre 2018-2020-ban 4 milliárd 857 millió forint forrás biztosításáról. A kivitelezésre a magyar Mega-Logistic Zrt. kapott megbízást. Jelenleg az elkészült tenderterveket egyeztetik a helyi hatóságokkal (műemlékvédelem, építésügy) Meczer Tamás válasza szerint. A jelenlegi varsói nagykövetségi épület felújítása (a Fryderyka Chopina utca 2. szám alatt) azonban még itt sem tart, erre vonatkozóan a tendertervek készülnek.

Orbán Viktor és Miro Cerar szlovén miniszterelnök a ljubljanai intézet megnyitásán 2016-ban
MTI Fotó

Szlovéniában is bevásárolt a magyar állam

Mennyibe kerül az adófizetőknek a ljubljanai magyar kulturális intézet épülete? - tette fel a kérdést Demeter Márta. A külügyi államtitkár ezen ingatlan esetében sem részletezte a fenntartásra és ha van, a megtakarításra vonatkozó költségeket, csak a megvásárlásról szóló 2018. februári kormányhatározatra utalt. E szerint a Ljubljana, Barvarska utca 8. szám alatt található földszinti ingatlan megszerzésének költsége nem haladhatja meg a 263,2 millió forintot.

Ebben az épületben 2016 januárja óta működik a ljubljanai Balassi Intézet, a magyar nagykövetség kulturális központja, a bérbeadó a HETA Asset Resolution d.o.o. volt, amely azonban 2017 decemberében jelezte, hogy értékesítené az ingatlant - derül ki Menczer Tamás válaszából. "Tekintettel arra, hogy Magyarország a kulturális kapcsolatait Szlovéniával hosszútávra tervezi, az intézményt a szlovén nagyközönség ismeri, rendezvényei népszerűek, valamint arra, hogy az ingatlan kiváló elhelyezkedéséből fakadóan egyéb nagykövetségi programok, diplomáciai találkozók lebonyolítására is alkalmas, a kormány a megvásárlása mellett döntött." Az adásvételi szerződést 2018. március 14-én kötötte meg az eladó cég és a magyar állam.

Meghiúsult az ötmilliárdos vásárlás Teheránban

A kormány 2017 decemberében döntött arról, hogy Magyarország teheráni nagykövetsége egy reprezentációs céloknak megfelelő új ingatlanba költözzön, az erre kiszemelt (Teherán-Darrous, Saleh Hoseini utca 28. szám alatti) ingatlan megvásárlására, a telekkel együtt, valamint a bútorozásra összesen 4,7 milliárd forintot hagyott jóvá. Az LMP-s képviselő ezen ingatlan esetében is rákérdezett, hogy azóta megtörtént-e a tulajdonszerzés, ki volt az eladó, mekkora a fenntartási költség, és a megtakarítás a korábbi épülethez képest. A külügyi államtitkár mindössze egy mondatos válasza szerint:

az ingatlantulajdonossal a tárgyalások meghiúsultak, az eladó elállt az értékesítési szándékától.

Az okokról azonban nem írt, mint ahogy az sem derül ki az írásos válaszból, hogy más helyszínen tervez-e ingatlanvásárlást az magyar állam Irán fővárosában.

Fontos helyszín Washington

A kormány szintén 2017 decemberében határozott arról, hogy megvásárolja a washingtoni Kossuth Házat "a történelem folyamán az amerikai magyarság összetartozás-tudatának megtartásában betöltött szerepére figyelemmel". Részleteket azonban erről az ingatlanvásárlásról sem árult el Menczer Tamás, rövid válasza szerint "jelenleg még folyamatban van az ingatlanszerzés jogi és műszaki feltételeinek feltérképezése". (Washingtonban új nagykövetségi épületet is vásárolt a közelmúltban a magyar állam, egy viktoriánus villát, 16,6 millió dollárért, azaz 4,4 milliárd forintért, amit még nettó 3,8 milliárdért felújíttatott.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.01.21 10:33

...na hátha már az özvegyi nyugdíjakra is sor kerül egyszer ebben az országban többek között, hogy azokat is kifizetik, nem pedig ellopják a szerencsétlen, egyik eltartójukat, vagy talán az egyetlen eltartójukat elvesztett családtól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.01.21 10:29

Valószínűleg azért, mert külföldön sokkal többet fognak ezek az ingatlanok érni, vagyis sokkal több profitot fognak hozni, minha magyar ingatlanokat vásárolnának. A bérbeadás is sokkal jobban fizet külföldön. Én is külföldön vennék, ha tehetném, még ezer más ok miatt is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2019.01.21 10:16

ezert nem akar csatlakozni a regnalo part az EU-s Ügyeszseghez...ez siman penzmosas es a magyar polgarok kifosztasa
felsöbb szinten...gondolom ezzel tisztaban is vannak, csak nincs aki/k/ megallithatnak ezt az örületes millardos kiadasokat es elvonjak a polgaroktol az alapvetö kiszolgalasokra a fedezetet...szegyen, hogy ez lehetseges az EU-ban..:-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.01.20 20:20

Miért? mert a pszichopata caesaromanias hobbija az esküszegés és esze ágában sincs népe javát szolgálni, a nép én vagyok, minden egyes csáaszári pénzszórás büntetlenül csak fitogtatja nagyságát és tekintélyét, egyben alázza népét, hogy ezt megteheti valaki a bizalmukkal visszaélve, miután ez napnál világosabb, még megalázóbb a dolog. Amellett korrupciós csatornákat is nyit vele, éljen a 2/3 idiótái.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.20 19:35

Megy a fideszes rongyrázás, miközben a nép a szégyen kategóriába van csórósítva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html