Lakása van? Akkor erről tudnia kell!

Nagyjából csak minden hetedik lakóingatlan rendelkezhet energetikai tanúsítvánnyal a hazai 4,4 milliós állományból – írta az InfoRádió a Magyar Idők cikke alapján.
Domokos László, 2017. november 18. szombat, 14:41
Fotó: Napi.hu

A Lechner Tudásközpont adatai szerint mintegy 535 ezer lakás és családi ház kapott új tanúsítványt a 2013 eleje és 2017. június 30. között eltelt időszakban - vagyis attól kezdve, hogy elektronikus nyilvántartást vezetnek a dokumentumokról.

A tanúsítást 2009-ben vezették be, ám nagyobb számban csak 2012-től készíttették el a lakástulajdonosok, amikortól valamennyi adásvétel és hosszabb távú bérbeadás esetére előírták a dokumentum meglétét - írta a portál.

A tanúsítványok alapján a lakóingatlanok mintegy ötöde tartozik a CC-vel jelzett, "korszerű" kategóriába. Mindössze 2500 otthon BB besorolású, azaz a "csaknem nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő" vagy ennél is jobb energiahatékonyságú, AA, AA+, AA++ kategóriájú.

Az adatok alapján Budapesten általában jobb állapotúak a lakások és a családi házak, mint vidéken.

A tavaly minősített 140 ezer lakás kevesebb mint ötöde kapott "korszerű" vagy annál jobb osztályzatot, a lakások 55 százaléka "átlagos" (FF) vagy annál rosszabb besorolású volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK