Országosan stagnáló, helyszínenként és ingatlantípusonként enyhén változó mutatókkal zárta a második negyedévet az ingatlanpiac. A DH országos lakásárindexe nominálisan 190, reálértékén 132 ponton stagnál. A panellakások ára tovább csökkent az egész országban, legnagyobb mértékben, 3 százalékkal (7 indexponttal) a budapesti index mérséklődött.

A téglalakások többségénél folytatódott az emelkedés, leszámítva Budapestet, ahol kisebb árkorrekcióra került sor. Az egész második negyedévre jellemző volt az eddigieknél nagyobb számú és mértékű alku - írja a DH.

A fővárosban javulni kezdett a befektetői hangulat, az adásvételek 33 százaléka befektetési céllal történt júniusban, az erősödő tendenciát a rövidtávú lakáskiadás korlátozása törheti meg a harmadik negyedévben. Az első lakást vásárlók aránya országosan emelkedett, Budapesten 7 százalékponttal nőtt az előző év júniusához képest, így a vevők 27 százaléka ebből a csoportból került ki.

2020 második negyedévében már a hitelpiacon is érzékelhető volt a Covid-19 járvány hatása. A DH becslése szerint a második 3 hónapban 200 milliárd forint körüli szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel került a piacra, amely 21 százalékos csökkenés a tavalyi év második negyedévéhez képest. A hitelpiaci ügyletek mutatóinál nem volt jelentős változás az előző időszakhoz képest.