Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vegyes képet mutat a kontinens, hiszen az országok döntő többségében idén egyelőre még nőttek az árak. Az élen Luxemburg áll éves szinten mért 12,3 százalékkal, továbbá Észtországban drágultak átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben a lakások 2019. első negyedévéhez képest. A sort Magyarország zárja 5,4 százalékos árcsökkenéssel, s még Írországban áll negatív előjel a mutatószám előtt.

A magyar áremelkedés utolsó helyezése az elemzők nagy részét biztosan meglepetésként éri. Mert bár a negyedéves változást mutató index már 2019. harmadik negyedévében negatívba váltott, előtte 22 negyedéven át tartott a folyamatos drágulás, Európában a harmadik leghosszabb ideje. Az éves szintű változást mutató indexben pedig fél évvel ezelőttig, öt negyedéven át elsők voltunk. Volt tehát jele a lassulásnak, ám az, hogy a 27 ország között már idén év elején a sereghajtók lettünk árnövekedés terén, igencsak váratlan" - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A negyedéves szintű változást mutató indexben, -2,9 százalékkal, hátulról a harmadik helyen állunk. Írországban és Máltán ennél valamivel nagyobb mértékben estek az árak 2019. negyedik és az idei első negyedév között. A korábbi évek gyors ütemű drágulásának köszönhető ugyanakkor, hogy a 2015-ös szinthez viszonyítva a 2020 első negyedévi árszintünk 44,7 százalékkal magasabb, amivel még mindig tartjuk európai elsőségünket.

Valkó Dávid szerint izgalmas időszak előtt állunk. Az árindex mutatók igen hamar nagy kilengéseket tudnak produkálni, így messzemenő következtetést még nem lehet ebből levonni. Ráadásul a mostani egyelőre előzetes adat, ami a véglegesítéskor kissé módosulhat majd.

Trendszerűvé mindenesetre csak több negyedév azonos irányba mutató változása után válik az ármozgás. Az biztos, hogy a jelenlegi látványos, már 2019-ben elindult, és elsősorban Budapestet sújtó forgalomcsökkenés meghatározó az országos árindex alakulásában. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a lakáspiacon tapasztalható élénkülő érdeklődés az elemzők szerint bizakodásra adhat okot.