Az újlakás piacon az árak meglehetősen széles skálán mozognak: a legolcsóbb (350 ezer forint négyzetméterenként) és a legmagasabb áron (2,3 millió forint négyzetméterenként) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros a különbség. A vidéki városokban épülő lakásprojektekben viszont csak háromszoros: a legdrágább projekt kínálati átlagára 687 ezer, míg a legolcsóbb projekté 223 ezer forint négyzetméterenként.

Az építőipari munkaerőhiány jelentős mértékben hozzájárul az új építésű lakások árának növekedéséhez. Ezt tükrözi az a tény is, hogy az ujotthon.hu felmérése szerint összesen nem több, mint hat projekt kínál még 400 ezer forintos, vagy ennél kedvezőbb fajlagos áron megvásárolható újépítésű társasházi ingatlant Budapesten, ezekben a felmérés időpontjában (2017. szeptember) mintegy 30 lakás volt csupán még eladatlan. A megfizethető árazású projektek jellemzően a peremkerületekben, Árpádföldön és Cinkotán (XVI. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Rákospalotán (XV. kerület) és Soroksáron (XXIII. kerület) találhatók.

Vidéken olcsóbb

Vidéken ennél kedvezőbb a kép: egy év alatt mindössze 5 százalékkal nőttek a lakásárak a vállalkozók által épített társasházakban. Már 220 ezer forintos négyzetméteráron több vidéki városban is vásárolható újépítésű lakás: Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Hódmezővásárhelyen. Országosan a teljes kínálat 60 százaléka négyzetméterenként kevesebb, mint 400 ezer forintért megvásárolható.

Budapesten a négyzetméterenként 400 ezer és 500 ezer forint közötti ársávban kínált újépítésű társasházi lakásokat jellemzően a városhatárhoz közelebb találjuk: a III. kerület és Budakalász határában, vagy Újpest (IV. kerület) kertvárosi részén, illetve Alsórákoson (XIV. kerület). Pestszentlőrincen (XVIII. kerület), Rákospalotán (XV. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), illetve a X. kerület Újhegy városrészében.

A városközponthoz kicsit közelebb Angyalföldön vagy a VIII. kerületben, azon belül a Magdolna negyedben található ebben az ársávban eladó újépítésű lakás.

A vidéki városokban épülő, még eladatlan lakások egyharmada tartozik ebbe a kategóriába. Sopronban a kínált lakások 80, Győrben 44, Debrecenben 35 százaléka.

Korlátozott a kínálat

A fővárosban kínált lakások 81 százalékát 500 ezer és 1 millió forint közötti négyzetméteráron kínálják a beruházók. Ezen az árszinten a XXIII. kerületen kívül, - ahol a legdrágább lakás négyzetméterára is ennél olcsóbb - minden kerületben kapható legalább egy lakás. Ugyanakkor a külső pesti kerületek, valamint a nívós budai hegyvidéki és belvárosi kerületek esetében ez mindössze néhány lakást jelent.

Külső pesti kerületekben, a XV. XVI. XVII. XVIII. XX. kerületekben az árak ennél inkább kicsivel alacsonyabbak, míg az I. II. V. XII. kerületekben a legolcsóbb lakások fajlagos ára 1 millió forint körül kezdődik.

Vidéken fél milliónál magasabb négyzetméteráron a lakások mindössze 6,6 százalékát kínálják a beruházók. A kínálat majdnem teljes egésze három városban Debrecenben, Győrben és Sopronban érhető el. Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon és Pécsett elvétve egy-egy nagyteraszos lakás négyzetméterára haladja meg a fél millió forintot, de a többi városban kivétel szintjén sem találni az említett árszinten lakást csak alacsonyabb áron.

Mit vehet egymillió forint felett?

A fővárosban az ujotthon.hu felmérése alapján mintegy négyszázötven lakás érhető el az egymillió forint  1 millió feletti sávban, zömében a II. kerületben - Pasaréten, Szemlőhegyen, Törökőr és Zöldmál városrészekben - a XII. kerületben, Svábhegyen, Orbánhegyen, Farkasvölgyben. Ebben a kategóriában a XI. kerületi Gellérthegyen és Madárhegyen is akadnak, jellemzően kis lakásszámú projektekben eladó luxuslakások

Ide tartozik a pesti belváros is: az V. kerület (Belváros és Lipótváros), a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részei (Belső-Terézváros, Belső-Erzsébetváros), de a XIII. kerületi Újlipótvárosban és Vizafogón is elérhető magas presztízsű, drága újépítésű lakás.

Tavaly szeptemberben a legdrágább lakásért 1,4 millió forintot kértek négyzetméterenként, idén szeptemberben a rekorder 3,5 millió forintos négyzetméteráron eladó. Az V. kerületi Petőfi Sándor utcában található 135 négyzetméteres öt szobás lakás, melyhez egy 80 négyzetméteres erkély is tartozik.

Címlapkép forrása: Pixabay.com