Nincs egy hónapja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felvetette, vissza kellene szerezni portugál tulajdonosától a volt állami balettintézet épületét, azért mert az átépítés késlekedése miatt folyamatosan pusztul, s csúfítja a Világörökség részét képező Andrássy utat, a héten azonban kiderült, a palotát tulajdonló QPR Properties Kft.-t közvetetten tulajdonló Banco Commercial Portugues, SA. sem ragaszkodik hozzá, eladná, ha talál megfelelő vevőt - értesült a Figyelő.

A hetilap úgy értesült, a portugál bank magyarországi képviselője, a Dessewffy és Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda hétfőn tárgyalt Terézváros Önkormányzatával, s közölte, a volt balettintézet jelenlegi tulajdonosai értékesíteni kívánják az ingatlant, s eddig négy potenciális vevő mutatott komoly érdeklődést iránta.

A Figyelő holnap megjelenő számában arról ír, hogy a Budapest imázsát romboló ingatlanok tulajdonosai ősztől tetemes birságra számíthatnak, ha nem tesznek eleget állagmegóvási kötelezettségüknek. A lap kormányhoz közelálló jogi szakmai forrásból úgy értesült, a kabinet jogászai jelenleg is vizsgálják, hogy szükség van-e új törvényre a szerződésszegő beruházókkal szemben vagy a jelenlegi jogszabályok alapján is el lehet velük szemben járni. Ha új norma kell, az már ősszel megszülethet.

Bundula Csaba VI. kerületi alpolgármester elmondta, új jogszabály esetén a kisajátításhoz hasonló szabályrendszert lenne célszerű bevezetni, amely szigorú garanciarendszert, megfelelő kártalanítást tartalmazna és mindenképp érvényesülne a fokozatosság elve. Azaz nem rögtön kerülne állami tulajdonba az ingatlan, hanem ultima ratióként.