Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig van már kiadatlan iroda és raktár a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb jelentése szerint a budapesti modern irodák átlagos kihasználatlansága történelmi minimumra esett ismét, 6,3 százalékos szintre süllyedt, köszönhetően az elmúlt években látott erős bérleti keresletnek, miközben kevés új ház épült. A következő 2-3 évben jelentős mennyiségű, a fennálló irodaállomány 16 százalékát kitevő bővülés várható.

Az irodapiacon is komoly fennakadásokat okoznak a kapacitáshiányok, az MNB szerint nagyjából a projektek 30 százaléka csúszik - mondta Nagy Tamás főosztályvezető. Idén nagyjából 500 ezer négyzetméter kereslettel lehet számolni, jellemzően előre kiadott házakat építenek, spekulatív irodafejlesztésekről alig lehet beszélni.

Üres raktárakat se nagyon lehet találni, Budapesten és az agglomerációban található ipari-logisztikai ingatlanok szabad területének aránya a valaha mért legalacsonyabb szintre, 2,1 százalékra esett június végén. A második félévre várt átadások 42 százalékára volt előbérlet, ami az elmúlt évekhez képest nagyobb mozgásteret kínálhat az átköltöző és újonnan piacra lépő bérlőknek.

A kiskereskedelemben erre az évre új átadásokat terveznek a fejlesztők, főleg vidéki helyszíneken, továbbá 2020-ra elkészülhet Budapest egyetlen épülő új plázája is. Ezen a téren vonzó a vidéki piac, irodafejlesztésekben az évtizedes trendeknek megfelelő továbbra is csak Budapest jön számításba. Az új kiskereskedelmi kínálat hiánya és a növekvő kereslet a bérleti díjak folyamatos emelkedésével járt az elmúlt években, ami a bevásárlóutcákban megállni látszik. A fővárosi népszerű bevásárlóközpontok teljes telítettséggel üzemelnek.

A kiugró turisztikai adatok a szállodaiparban is megmutatkoznak. Az idei első féléves eredmények alapján Budapest szállodáinak átlagos szobafoglaltsági adatát csak a prágai szállodák múlták felül a régiós fővárosok között. Az első félévben a budapesti szállodapiacon az új átadások meghaladták a teljes tavalyi év átadásait. A tervek szerint a következő két évben több mint 5 ezer új szállodai szoba fog elkészülni a fővárosban.

Az MNB általában egészségesnek tekinti a hazai hitelezési folyamatokat, beleértve a két számjegyű hitelbővülést a vállalati és a lakossági szektorban is. Rendre a kereskedelmi ingatlanfejlesztés merül fel, mint kockázatos terep, lévén ebben az ágazatban a deviza a meghatározó a finanszírozásban.

Túlhevültségről nem lehet beszélni, de vannak kockázatok - mondta lapunk kérdésére Banai Ádám MNB-igazgató. A jegybank ennek megfelelően tartalékolási kereteket vezetett be az ingatlanprojektek finanszírozására, amelyeket kész felülvizsgálni, amennyiben ezt bármi indokolná.

Ilyen lehet ha tömegesség válna, hogy egy projekthez nincs meg a megnyugtató devizafedezet. Mondjuk egy euróból felépített szálloda esetében, aminek a bevétele forintban keletkezik, kockázatokat jelent az árfolyam-ingadozás.

Június végéig a kereskedelmi ingatlanok piacának befektetési forgalma 0,6 milliárd euró volt, amelyen belül mintegy 60 százalék továbbra is az irodaház-tranzakciókhoz volt köthető. Tranzakcióösszeg alapján az első félév befektetéseinek 63 százaléka magyar szereplőkhöz kötődött. A hazai nyilvános ingatlanalapok ingatlanbefektetéseinek állománya - enyhén csökkenő nettó eszközérték mellett - az első három negyedévben összességében 16 százalékkal nőtt.