Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fradiváros projekt megvalósítása a tervezési szakaszban van - tudta meg lapunk a Ferencvárosi Torna Club (FTC) sajtóosztályától. Bővebb választ azonban nem kaptunk arra a kérdésre, hogy a népligeti sportközpont építésének ütemezését és finanszírozását hogyan érinti a kormányzati spórolás, azaz az el nem kezdett állami beruházások nyáron elrendelt - ideiglenes - felfüggesztése. Erre a kérdésre többszöri megkeresésre se adott választ lapunknak a Kormányzati Tájékoztatási Központ, valamint az állami beruházásokért felelős Építési és Beruházási Minisztérium.

Az azonban tudható, hogy az előkészítés nem állt le, a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályának szeptemberi közleménye szerint augusztus közepén elindult a Fradiváros projekt környezetvédelmi hatósági eljárása. Az előzetes vizsgálati eljáráshoz az FTC és a tervező által benyújtott dokumentumokból az is kiderül, hogy a beruházás 21 hektáron fog megvalósulni a X. kerületi Népliget keleti oldalán, két ütemben (2023-2025 és 2025-2027 között). Az első ütemben egy több csarnokból álló sportkomplexum épül a volt Építők sporttelepen, majd a másodikban a Ferencváros jelenlegi edzőközpontjának helyén egy labdarúgó akadémia.

A sportklub ide költözteti majd a focin és a kajak-kenun kívül az összes szakosztályát, többek közt jégcsarnok, fedett és szabadtéri uszoda, atlétikai pálya, labdarúgó akadémia, négycsillagos szálloda és kápolna is épül. (A tervezett létesítményekről bővebben a cikk második felében olvashat.)

Zöldítenek a zöldek

A projekt legalább 20-25 százalékban megújuló, "zöld" energiát használ (az üzemeltetés során alkalmazható az ipari víz felhasználása, a csatorna hőjének hasznosítása, zöld hulladék hasznosítása, fűtés geotermikus energia hasznosításával és napenergia hasznosítása tetőre telepített napelemekkel).

A fogyasztáscsökkentés érdekében, ahol lehet, oldal és felülvilágító felületeket terveznek, így a nappali időszakban kevesebb mesterséges fényforrásra lesz szükség az épületekben és csarnokokban. A környezeti terhelés szempontjából fontos, hogy az épület fosszilis-energiafelhasználása és fenntartási költsége a legalacsonyabb legyen - írták a tervezők az előzetes környezetvédelmi vizsgálati dokumentációban.

 Paulinyi & Partners Zrt.
Fradiváros látványterv/Paulinyi & Partners Zrt.
Pest Megyei Kormányhivatal

Mennyiért épül?

A sportközpont megvalósításához kapcsolódó terveket a Paulinyi & Partners Zrt. készíti nettó 7,489 milliárd forintért, az FTC idén márciusban kötött szerződést a céggel a "koncepció tervezési, engedélyeztetési, kiviteli tervezési és tervezői művezetési feladatok" ellátására.

Volt miből gazdálkodnia a klubnak, hiszen a kormány a sok éve tervezett Fradiváros sportinfrastruktúra fejlesztés előkészítésére és megvalósítására 2016 decemberében tízmilliárd forint, 2017 decemberében pedig további 15 milliárd forint támogatást irányzott elő - derül ki a Magyar Közlönyből.

Tavaly a Népliget sportolásra alkalmas területei fejlesztése - Fradiváros néven futó projekt költségét az állami nagyberuházásokat lebonyolító Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt) 152,6 milliárd forintra becsülte - írta meg egy évvel ezelőtt a Telex az ügynökség éves beszámolójához benyújtott mellékletre hivatkozva. (A BMSK az új kormányzati struktúrában beolvad a Építési és Beruházási Minisztériumba.) A lap által közölt összeget a Miniszterelnökség akkor nem cáfolta (másban pontosítást kért), mára azonban elavulttá válhatott a kalkuláció az építőipari áremelkedés miatt (az alapanyagoknál - részben a gyenge forint miatt - az idei első félévben több mint 20 százalékos, az építőipari termelői áraknál 22,8 százalékos áremelkedést mért éves alapon az ÉVOSZ.)

A népligeti sporttelepet érinti a kormány egyik kiemelt vasúti projektje, a Déli körvasút részeként a Kelenföld és Ferencváros vasúti vonal kapacitásbővítése is, ezen a szakaszon Népliget-Fradiváros elővárosi vasúti megállót is kialakítanak.

"Az a cél, hogy Európa vezető klubja legyünk"

Kubatov Gábor FTC-elnök tavaly év végi évértékelő beszédében jelentette be, hogy "belefognak" a több éve tervezett Fradiváros projektbe, amelynek szerinte "nincs példája Európában". Másfél év alatt engedélyeztették, majd egy év alatt elvégezték a bontásokat a területen, mára elő van készítve a terep az építésre.

"Megcsináltuk a koncepcióvázlatot, pontosan tudjuk, mit akarunk építeni. Most kezdődik a tervezői közbeszerzés, és mostantól úgy kell számolni, hogy 2023 tavaszán lehet megindítani az építkezést, az Építők pályán, majd a mostani sporttelepünk következik, és 2026 végére végzünk"- mondta tavaly szilveszterkor Kubatov. "Az a célunk ezzel, hogy Európa vezető klubja legyünk; az én fejemben az van, hogy négy csapatunk játszik a BL-ben, a férfi és női labdarúgók, a vízilabdázók és a női kézisek - és évről évre ott kell lenni!" A klubelnök szerint a jégkorongozóknál is "akkor lehetne jót fejleszteni" (az eredményességben), ha végre ők is saját csarnokot kapnak.

Kép: Fővárosi Önkormányzat
A Népliget közparkot is megújítaná a főváros az állammal együtt.

I. ütem: a sportközpont építése

A fejlesztés első ütemében - 2023 és 2025 között - a Népliget Vajda Péter utcától délre eső részén, a volt Építők SC telkén (amit öt éve kapott meg az államtól vagyonkezelésbe az FTC) egy több csarnokból álló épületkomplexumot alakítanak ki, 80 593 négyzetméter területen (ez a Vajda Péter utca, a Rade Károly sétány és a körvasút által közrezárt terület). A csarnokközpont és atlétikai központ több mint három hektárt foglal majd el.

  1. Elsőként egy kézilabda csarnok (5000 fős) és egy jégkorong csarnok (3000 fős) épül, majd
  2. a curling, vívás, torna, küzdősport és asztalitenisz csarnok tömbje,
  3. utána egy fedett uszodacsarnok (2500 fős vízilabda aréna), szabadtéri uszoda és székház épülettömbje,
  4. majd az atlétika és kerékpáros sportok épülettömbje lelátóval (2000 fős), a labdarúgó- és atlétikapályákkal egyben.

A csarnokok, illetve kültéri pályák versenyek és egyéb rendezvények idejére mobil lelátókkal bővíthetők lesznek.

Ezek az épületek adnak majd helyett az FTC női kézilabda, jégkorong, curling, szertorna, akrobatikus torna, vívás, ökölvívás, birkózás, úszás, vízilabda, szinkronúszás, atlétika, triatlon és asztalitenisz szakosztályainak. Itt játszana mérkőzéseket az atlétikai stadionban a női NB l-es és a férfi NB llI-as labdarúgócsapat is.

II. ütem: a labdarúgó akadémia építése

A fejlesztés második ütemében (2025-2027-ben) a Népliget Vajda Péter utcától északra eső részén 130 154 négyzetméter területen építenek, a Köves János sétány és a körvasút között. (A telket északról, a Kőbányai út felől a Taraliget lakópark, valamint a X. kerületi rendelőintézet és az Oázis kertészet határolja, de az utóbbi kettőnek a tervek alapján úgy tűnik, el kell majd költöznie.) Itt a Ferencváros most használt edzőközpontjának épületeit elbontják, majd egy labdarúgó akadémiát alakítanak ki, 4 csillagos hotellel, amelyben konferencia központ is helyet kap. A meglévő épületek közül az Elek Gyula Aréna marad meg, amely a férfi kézilabda csapat bázisa lesz.

Felépül

  • egy multifunkcionális akadémiai épület (benne a labdarúgóknak szóló funkciókon kívül egy sportorvosi osztály, étterem, tetőkert, kollégium és hotel konferencia központtal),
  • egy kápolna,
  • és egy üzemeltetési épület.
Kültéren megépül
  • 6 darab élőfüves (hibrid) és
  • 3 darab műfüves nagypálya (ebből egy 60x100 méteres).
  • 3 darab 20x40 méteres műfüves fűthető fedett pálya,
  • 1000 nm-es füves terület edzés előtti bemelegítésre,
  • 2 darab műfüves lábtenisz pálya,
  • 1 darab homokos gyakorló terület,
  • futódomb (már az I. ütemben),
  • lövőfal (az I. ütemben),
  • kültéri edző park.

A Vajda Péter út fölött a két sportlétesítmény-központot gyalogoshíddal kötik össze.

A fejlesztési terület keleti oldalán, a MÁV vasútvonallal párhuzamosan egy 1,6 kilométeres, 2x1 sávos, észak-déli feltáróút épül, amely összeköti majd az Üllői utat a Kőbányai úttal (a Vajda Péter utcánál körforgalmat építenek). A feltáró út mellett felszíni parkolók lesznek.

A kerületi szabályozás alapján a Fradiváros és a megújuló Népliget területén csak a létesítmények rendeltetésszerű használatához szükséges és elégséges számú parkolót terveznek (200 és 637 személygépjármű-parkoló igény alapján). "A parkolást alapvetően a Népliget szélein kell megoldani". Rendezvények alatt javasolják a népligeti P+R, az MVM Dome parkolóját és egyéb közterületi parkolót, valamint a tömegközlekedést (a tervezett vasúti fejlesztéssel lesz népligeti megálló és az M3-as metróhoz kapcsolódóan egy elektromos kisbusz-járat üzemeltetését is javasolják a tervezők az új feltáró úton).

A Fradivárosban tervezett belső utak és parkolók telekhatáron belül lesznek, "kerítésen, kapun, sorompón belül", azokat nem nyitják meg a közforgalom számára - áll a koncepciótervben.

Van, mi mellé építeni

Az Üllői út túloldalán áll az FTC labdarúgócsapat Groupama Aréna nevű stadionja, és a mellette szintén állami forrásból - nettó 78,1 milliárd forintért, a Market Építő Zrt. kivitelezésében - az idei férfi kézilabda Eb-re felépült MVM Dome multifunkcionális csarnok, amit a kormány az FTC-nek adott át vagyonkezelésbe. A kiállítások, koncertek rendezésére is alkalmas, 20 ezer fős csarnok Kubatov Gábor klubelnök szerint komoly bevételt hozhat a Fradinak, a stadionhoz hasonlóan ezt is nyereségesen tudják majd működtetni. A csarnok műszaki üzemeltetést egyszereplős közbeszerzésen a Groupama stadiont is üzemeltető Sportfive Hungary Kft.-re bízták február elején, tíz évre nettó 414,6 millió forintért.) Az FTC-nek bevétele is van az új sportcsarnok MVM-es névszponzorációjából, az állami energiavállalat idén 1,3 milliárd forintot fizet az FTC-nek - erről a K-Monitor számolt be augusztusban. (Az MVM a sportklub szakosztályait is támogatja: az Origo írta meg 2018 végén, hogy a felek négy évre szóló együttműködési megállapodást kötöttek, évi hatmillió eurónyi (jelenleg mintegy 2,4 milliárd forint) támogatás folyósításáról. Hasonló megállapodást írta alá a Fradi idén májusban az MKB Bankkal is.)

Megújul a Népliget is

A Fradiváros beruházás célja a fővárosi önkormányzat által kidolgozott Népliget stratégiai tervvel összhangban a Népliget sportfunkcióinak fejlesztése, és a X. kerületi önkormányzat településfejlesztési tervének megfelelően egy multifunkcionális sportkomplexum létrehozása - olvasható az előzetes környezetvédelmi vizsgálati dokumentációban. (A főváros állami szereplőkkel és a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a közpark megújítására vonatkozó tervet, ehhez kapcsolódóan nyáron tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett a zöldfelület megújítására.)

A kormány 2017-ben a Népliget rekreációs és sportolásra hasznosított területeinek rekonstrukcióját és az ezzel összefüggésben lévő ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította.