A lengyelországi központú Globe Trade Center (GTC) teljes szerbiai irodaportfólióját megvásárolja a magyar Indotek Csoport 267,6 millió euróért, ami 2 millió euróval meghaladja a könyvszerinti értéket - tájékoztatták az MTI-t kedden.

A tranzakció Belgrádban öt különböző irodaparkban található 11 épületre, összesen 122 175 négyzetméter irodára terjed ki az Új-Belgrád kerületben. Az ügylet - amely várhatóan a harmadik negyedévében zárul le - az elmúlt öt év egyik legnagyobb ingatlanpiaci tranzakciója a közép- és kelet-európai régióban.

Yovav Carmi, a GTC igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a meglévő ingatlanok eladásából származó szabad tőkét új, ambiciózus fejlesztésekbe invesztálják Szerbiában és más közép- és kelet-európai piacokon. Szerinte a tranzakció arra is bizonyíték, hogy a Covid után is forgalomképesek az ingatlanok Szerbiában.

"Az Indotek Group stratégiájának egyik alappillére az ingatlanportfólió diverzifikálása, amely egyszerre jelenti az ingatlantípusok közötti és a földrajzi diverzifikálást. Ennek mentén már régóta figyeljük a régiós lehetőségeket, így a szerb piacot is. Az adásvételi megállapodás révén lehetővé vált, hogy belépjünk a szerb piacra és megvalósítsuk az egyik legjelentősebb ingatlanpiaci tranzakciót az Indotek Group történetében. A tranzakció mérete továbbá hozzásegít minket, hogy máris kiemelt pozíciót foglaljunk el a szerb ingatlanpiacon” - idézik a közleményben Jelinek Dánielt, az Indotek Group alapítóját és vezérigazgatóját.

A GTC nemrégiben 160 millió eurót fektetett két budapesti irodaépület, az Ericsson és a Siemens Evosoft székházak megvásárlásába - idézték fel. A társaság további tervei közé számos ambiciózus projekt, többek között a szerb GTC X és Project Blaze épületek sorolhatók, melyek a legmodernebb technológiákat és építészeti megoldásokat ígérik a bérlőknek. A GTC többségi, 61,49 százalékos tulajdonát tavaly júniusban az Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége vásárolta meg, s ezzel a lengyelországi központú társaság magyar tulajdonba került. A céget a Varsói Tőzsdén, az mWIG40 indexben, valamint a Johannesburgi Tőzsdén jegyzik.

Az ingatlanfejlesztő 1994 óta 76 modern irodaházat és üzletközpontot épített közép- és kelet-európai fővárosokban, összesen 1,3 millió négyzetméteren. A csoport jelenleg egy 48 üzleti épületből álló ingatlanportfóliót működtet aktívan.

A magyar és amerikai tulajdonban lévő Indotek Csoport portfóliójában több mint 300 ingatlan van, egyebek közt harmincnál több irodaház, több mint 20 bevásárló központ és számos, ipari/logisztikai létesítmény. A vállalat a hotel és lakóingatlan szektorban is képviseli magát. A csoport elsősorban Magyarországon aktív, de folyamatosan keres befektetési lehetőségeket Közép-, Kelet- és Dél-Európában - írták a közleményben.

Legutóbb varsói terjeszkedést jelentett be a magyar cégcsoport.