A Kisfaludy-szállodafejlesztési pályázaton - a kiírás szerint - március végéig lehetett volna pályázni, de a 31 éves Sáfrány Tamás már január elején leadta az igénylését három szálloda üzemeltetésére. Jól tette, hiszen január 7-én - kevesebb mint három hét után - már felfüggesztették a pályázatot a túl sok jelentkezőre hivatkozva - derül ki a G7 cikkéből.

A semmire adtak milliárdokat?

Sáfrány sikeresen pályázott: cége, a hotelüzemeltető Adventor Hotel Kft. összesen 8 milliárd forint támogatást nyert három hotel fejlesztésére, köztük egy ötcsillagos balatoni hotel megépítésére.

A pár hetes vállalkozás úgy pályázott sikeresen több milliárd forint vissza nem térítendő adófizetői támogatásra, hogy nincs semmilyen előtörténete, az interneten nincs információ róla, honlapja sincs, elérhetőségének mindössze Sáfrány gmailes címe van megadva - írja a portál.

Májusban beszállt a cégbe egy tőkealap

Sáfrány valószínűtlen sikerét kontextusba helyezi, hogy kapcsolatban áll a hozzá hasonlóan tiszakécskei Szíjj Lászlóval, aki a Fidesz kormányzása alatt az ország negyedik leggazdagabb embere lett vállalatai (Duna Aszfalt cégcsoport) közpénzes megrendeléseinek köszönhetően - jegyzi meg cikkében a G7. Sáfrány a Szíjj tulajdonába tartozó Minerva Pénzügyi Zrt. felügyelőbizottsági tagja, és a milliárdos egyik hoteljénél is vezető pozíciója van. A lap információi szerint Sáfrány az amatőr focis pályafutása mellett eredetileg pénzügyesként dolgozott, majd 2019 első felében a Szíjj tulajdonába került négycsillagos bükfürdői szálloda, a Greenfield Hotel Golf & Spa ügyvezetője lett úgy, hogy a G7 tudomása szerint korábban nem dolgozott a szállodaiparban és cégvezető tapasztalata sem volt. Szűk egy évvel később alapította meg Sáfrány a hotelüzemeltető céget, az Adventor Hotel Kft.-t.

További érdekesség, hogy szállodafejlesztési pályázat leadása után hónapokkal, az eredmény kihirdetése előtt pár nappal, május 15-én beszállt az Adventor Hotel Kft.-be a Themis Magántőkealap, amelyet Szíjj László Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt.-je kezel.

A pályázaton az Adventor kétmilliárd forintot kapott a bükfürdői hotelre, a három pályázott projekt közül ez az egy hotel működik, a másik kettő, egy keszthelyi és egy soproni felépítése egyelőre terv - derítette ki a G7.

A lap megkeresésére az érintettek nem reagáltak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség legalább 100 szobás - gyógyhelyeken 70 szobás - hotelek felújítására és építésére kiírt pályázatán a keretösszeg 20 milliárd forint volt, ám azt a nagy igénylésre hivatkozva megemelték, utólag kiderült: 83 milliárd forintra, és nem is akárkik cégei nyertek támogatást.