Nagyon messze vagyunk egy normális bérlakáspiactól

Az uniós tagállamok között Magyarországon az 5. legmagasabb a saját ingatlanban élők aránya, és ez így volt már 2010-ben is. Tavaly a hazai lakosság 86 százaléka élt saját tulajdonában lévő otthonában, igaz, 15 százalék még banki hitelét törlesztette - idézi a nemzetközi adatokat a Duna House (DH).
Szepesi Anita, 2019. május 16. csütörtök, 12:13
Fotó: Getty Images

Európában, Romániában a legmagasabb a tulajdonosi arány, itt bérelt ingatlanok csak nagyon kis számban fordulnak elő. Magyarországot megelőzi a sorban Horvátország, Szlovákia és Litvánia, míg hazánk mögött Lengyelország áll, ahol 2010 és 2017 között nőtt a tulajdonosi arány.

A lista másik végén a jellemzően régóta drágább nyugat-európai országok állnak, mint Dánia, Franciaország, az Egyesült-Királyság és Svédország. Ezekben az országokban a lakosság 30-40 százaléka bérelt ingatlanban éli mindennapjait, a lista élén lévő Németországban és Ausztriában pedig a lakosság közel fele nem tulajdonol saját ingatlant.

Magyarországon szinte mindenki saját lakásra vágyik, így viszonylag lassan alakul ki a Nyugat-Európában megszokott bérleti piac és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatói, intézményi rendszer. Ausztriában és Németországban gyakori az olyan társasház, amelyben minden lakás bérlakásként funkcionál, míg hazánkban alig-alig akad ilyen komplexum - jegyzi meg Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

Az ingatlanárak emelkedésének következtében a következő években várhatóan tovább fog csökkenni a saját tulajdonú ingatlanokban élők aránya hazánkban, így fontos szerep hárul majd a bérleti piacra, és várhatóan folyamatosan javul a bérleti kultúra - teszi hozzá a szakértő.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.05.16 14:09

Én erre számítok,hogy egyre csökkenni fog az a 86 százalék. Persze sok kommentet olvastam már és a fideszesek nagyon dicsekednek ezzel a számmal. youtube-on elárasztották már ezzel a bérkomizók. 86 húha mennyien élnek saját tulajdonban az országban bezzed milyen rossz Németországban és Auszriában az élet. A nagy lócsokit ! . Azzal dicsekedjenek a fideszesek és a bérkommentelők,hogy mennyien élnek mamahotelben az országban. Azoknak a fiataloknak jó a helyzet ahol anyu apu megvette a lakást ,házat a gyereknek. Ez ritka pedig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html