Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindez azt mutatja, hogy a hazai befektetői közösség ma már ugyanolyan tőkeerős, mint a külföldi cégek - írta az MTI-nek eljutatott közleményben Takács Ernő, az IFK elnöke. A belföldi szereplők megerősödéséről pedig a CBRE régiós statisztikáira hivatkozva megjegyezte, hogy ez nem egyedi jelenség, a szlovák és a cseh piacon is megjelent egy erős helyi befektetői réteg.

A CBRE adatai alapján Magyarországon az év végéig az ingatlanpiaci befektetések elérhetik az 1,7 milliárd eurót, ezzel reális esély van arra, hogy az idei legyen a harmadik legeredményesebb év a 2007-ben elért 1,95 milliárd euró és a 2017-ben elért 1,8 milliárd euró után.

Az év első 10 hónapjában a CBRE felmérése szerint Magyarországon az ingatlanbefektetések elérték az 1,3 milliárd eurót, a befektetett volumenből 450 millió eurót tesz ki az irodapiac, 735 milliót a kereskedelmi ingatlanpiac, 70 milliót az ipari, a hotel és egyéb fejlesztések pedig 45 millió eurót. A harmadik negyedévi ingatlanpiaci befektetés elérte a 790 millió eurót, ez a második legerősebb negyedéves teljesítmény a 2007-es negyedik negyedévi rekord után.

Csúcs volt az elmúlt három év

Takács Ernő, az IFK elnöke kiemelkedőnek nevezte a magyar ingatlanfejlesztési piac elmúlt három évben (2016-2018) elért kiugró teljesítményét, ugyanis szerinte ilyen hosszú ideig, ennyire magas volumen soha nem volt még a magyar befektetési piacon, és a 2019-es kilátások is kedvezőek.

A lakáspiacra megnyugtatóan hatott a kedvezményes lakásáfa 2023-ig történő meghosszabbítása a november elsejéig építési engedélyt megszerzett projekteknél - tette hozzá a szakember. A lakásépítések üteme ugyan gyorsult, de sajnos még nem érte el a kívánt mértéket, hiszen idén 18 ezer, jövőre talán már 25 ezer új lakás épül. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy évente 40 ezer új lakásra lenne szükség a teljes állomány megújulásához, ebben a kérdésben pedig az ingatlanfejlesztők és a kormány álláspontja megegyezik.

Az iroda- és ipari ingatlanpiacon a befektetők érdeklődésével párhuzamosan erőteljes maradt az bérleti kereslet is. A CBRE adatai szerint az új bérbeadás 89 200 négyzetmétert tett ki, míg a megújítások további 22 200 négyzetmétert értek el. A 12 havi bérbeadás elérte a 361 000 négyzetmétert, ami 3 százalékos növekedést jelent a megelőző éves időszakhoz képest. Az üresedési ráta 7,4 százalékra csökkent. A negyedik negyedévben várhatóan további 64 500 négyzetmétert adnak át a piacon, hat épületben. 2019-ben pedig a CBRE előrejelzése szerint 91 400 négyzetméter új irodaterület jelenik meg a piacon, és bár összesen 480 100 négyzetméter áll építés alatt, elképzelhető, hogy számos projekt átadása időben eltolódik.

A bérleti díjak hosszú ideje tartó emelkedése most sem állt meg, ahogyan várhatóan a jövő év elején sem fog. Budapesten a III. negyedév végén az irodapiaci kínálati átlagár az A kategóriában négyzetméterenként elérte a 14,2 eurót havonta, ami 5 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Az IFK 2013. november 20-án (ezen a napon volt 1849-ben a Lánchíd avatása) először rendezte meg az Ingatlanfejlesztés napját. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület Magyarország vezető ingatlanfejlesztő társaságait képviselő szervezet, jelenleg 21 tagja van.