Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn döntött a parlament arról, hogy kedden szavaznak a Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről rendelkező törvényről. Ennek keretében egy "nemzetközi színvonalú, összetett szolgáltatásokat biztosítani képes" létesítmény épülne a budapesti Margitszigeten. A törvényjavaslatot ma (hétfőn) nyújtotta be Szűcs Lajos fideszes képviselő az Országgyűlésnek.

A törvény 2019. december 31-én hatályát veszti, addig kell megépülnie az új teniszstadionnak, "amely alkalmas lehet a jövőben akár egy ATP 500-as kategóriájú verseny rendezésére is, valamint a Davis kupa világcsoportbeli találkozók lebonyolítására" - derül ki a javaslat indoklásából, amit a hvg.hu idézett.

A beruházást a javaslat stratégiai jelentőségűnek tekinti. A rendkívüli sürgősség azt jelenti, hogy egy év múlva el kellene készülnie az új stadionnak. Ezért a lehető leggyorsabb közbeszerzési eljárásformát javasolja a törvényjavaslat. Három ajánlattevőt kell "felhívni", azaz meghívásos lenne a közbeszerzés, nem nyílt, és csak a legolcsóbb nyerhet. Az eljárás dokumentumai nyilvánosak és megismerhetőek, szögezi le a javaslat.

A magyar szövetség négy évre szerződött az ATP-vel. Budapest tavaly Bukarest helyett rendezte meg az ATP World Tour 250-es férfi tenisztornát. Az állam összesen 1 milliárd forinttal támogatta a projektet, amiben benne volt a tavalyi, ideiglenes létesítményfejlesztés (az óbudai Nemzeti Edzés Központnál), valamint a jogdíjak, engedélyezési díjak és a rendezési jog megszerzéséhez szükséges költségek is.

Olyan drasztikus lépések is megtehetőek, mint

a beruházás érdekében az önkormányzat a tulajdonában lévő önkormányzati vagyon tulajdonjogát az állam javára versenyeztetés mellőzésével átruházhatja, vagy a tulajdonjog állam javára történő ingyenes átruházására vonatkozó megállapodást köthet.

A stadion nem lesz kicsi, az érintett terület 100 százaléka beépíthető lesz, ez minimum 14 500 négyzetméter, az építmény 26 méter magas lehet. A stadion részei lesznek az ideiglenes lelátók, amelyeket maximum 30 nappal a verseny után le kell bontani - írta a lap.

Képünk forrása: Pixabay