A 7,8 milliárd forint összértékű beruházással megépülő, három közlekedési módot összekapcsoló áruforgalmi csomópont megerősíti Mohács regionális szerepét, hiszen a korszerű kikötői infrastruktúra vonzó, versenyképes logisztikai szolgáltatást nyújt majd a térség vállalkozásai számára - mondta az MTI szerint Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a létesítmény alapkövének letételén csütörtökön.

A beruházás klímavédelmi célokat is szolgál, és jól illeszkedik a kormányzat ez irányú stratégiájába, hiszen segítségével növelhető a régióban a közútinál jóval kisebb környezetterhelést jelentő vízi, jelen esetben folyami és vasúti áruszállítások aránya. A Duna meghatározó európai közlekedési folyosóként lehetőséget teremthet a közutak tehermentesítésére, számos kamion kiváltására, az általuk elszállított árumennyiség folyami célba juttatására is - tette hozzá az államtitkár.

A túlnyomó részben európai uniós, illetve magyar finanszírozású Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (Ikop) 7,6 milliárd forintos támogatásából és a mohácsi önkormányzat 230 millió forintos forrásából - várhatóan 2023 végére elkészülő - beruházás célja, hogy kielégítse a térségben jelentkező áruforgalmi igényeket, egyben erősíti majd Mohács regionális szerepét és vonzó, versenyképes logisztikai szolgáltatást nyújt a régió vállalkozásainak - írta az MTI.

A fejlesztés részeként megépítik a kikötő fogadó és üzemviteli épületét, egy több mint 300 méternyi partfalat létesítenek, három hajóállást alakítanak ki, valamint a kikötő bő 2,5 hektáros területén konténerek tárolására szolgáló burkolt szabadtéri tárolót, emelő- és szállítóberendezéseket létesítenek. Átépítik továbbá a közúti csomópontot és biztosítják az újonnan beépített területek közműellátását, átépítik és korszerűsítik a meglévő vasúti vágányokat.