Uniós magyar sikernek örülhetünk

A várakozásokkal ellentétben csökkent októberben az euróövezet építőiparának teljesítménye az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott kimutatása szerint, ugyanakkor a magyar építőipar havi bázison a második legnagyobb, éves összevetésben a legnagyobb teljesítménynövekedést érte el az uniós tagok közül.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 19. kedd, 11:57
Fotó: Pixabay

Októberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezet 19 tagállamában és 0,7 százalékkal csökkent az Európai Unió 29 tagállamában az Eurostat első becslése szerint.

Az egy évvel korábbival összevetve mindkét országcsoportban 2,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye októberben.

Elemzők a csökkenés helyett 0,1 százalékos havi növekedést vártak októberben az euróövezetben, illetve a tényleges 2,0 százaléknál kisebb, 1,1 százalékos éves növekedést.

Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Svédországban regisztrálták októberben, 2,1 százalékosat. Az Egyesült Királyságban 1,6 százalék, Németországban és Romániában pedig 1,3 százalék volt az építőipar teljesítményének a csökkenése havi bázison októberben.
A legnagyobb havi teljesítménynövekedés Szlovéniában volt, 8,5 százalékos, illetve Magyarországon 5,9 százalékos és Szlovákiában 5,7 százalékos.

Éves összevetésben Magyarországon nőtt az építőipar teljesítménye októberben a legnagyobb mértékben, 38,1 százalékkal. Szlovéniában 29,5 százalék, Lengyelországban 18,0 százalék volt az éves növekedés.

Romániában 14,3 százalékkal, Spanyolországban 1,2 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye októberben az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző hónapban, szeptemberben 0,1 százalék volt a teljesítmény havi növekedése az euróövezetben, míg az EU-ban 0,2 százalékos volt a csökkenés. Éves összevetésben szeptemberben az euróövezet építőiparának teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt, az EU-ban pedig 2,9 százalék volt a növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK