Rossz hír érkezett az USA-ból

Szakértők által becsültnél jóval nagyobb mértékben csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júniusban.
Domokos László, 2019. július 23. kedd, 17:00
Fotó: Napi.hu

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) adatai szerint júniusban havi összehasonlításban 1,7 százalékkal csökkent a használt lakóingatlanok - családi házak, iker- és sorházak, társasházi és szövetkezeti lakások - eladásának száma, a májusban mért 2,9 százalékos emelkedés után. Tavaly júniushoz képest 2,2 százalékkal csökkent a gazdát cserélő ingatlanok száma.

Az eladások júniusi ütemével számolva a teljes évben 5,27 millió lakóingatlant értékesítenének. Elemzők 0,2 százalékos csökkenést, évesítve 5,33 milliós számot vártak júniusban - írta az MTI.

Júniusban a használt lakóingatlanok mediánára rekordszintű, 285 700 dollár volt, 4,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az eladások júniusi üteme mellett 4,4 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt ingatlant.

Az amerikai piacon a használt lakóingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac adatai szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,80 százalékra csökkent júniusban a májusi 4,07 százalékról. A tavalyi év egészét tekintve 4,54 százalék volt a jelzálogkamatok átlagszintje.

HOZZÁSZÓLÁSOK