Amszterdam városi tanácsa kitiltotta a sétahajókat a városközpontból, hogy a holland főváros ezzel a lépéssel tovább korlátozza a látogatók számát és visszaszorítsák a környezetszennyezést – írja a BBC.

A politikusok szerint a sétahajók használata nincs összhangban a város fenntartható törekvéseivel, ezért úgy döntöttek, hogy bezárják az Amszterdam főpályaudvarához közeli IJ folyón lévő központi sétahajó-terminált.

A sétahajó a környezetszennyezés szimbólumává vált Amszterdamban, ahol évente több mint 100 hajó köt ki.

A város korábban betiltotta a marihuánafogyasztást Amszterdam vöröslámpás negyedében, márciusban pedig online kampányt indított a brit férfiak legénybúcsúi ellen, hogy azokat a városon kívül tartsák.

Amszterdam saját népszerűségének csapdájába esett, évente 20 millió látogatót vonz, akiket a buliváros hírnév vonz.

A városvezetés a turisták körútját sáskajárásnak nevezte, amely egyszerre száll le a városra.

Nem elég, hogy nem fizetnek, még a környezetre is károsak

Femke Halsema polgármester szerint a turistákkal az a baj, hogy csak a nemzetközi franchise éttermekben fogyasztanak, múzeumot pedig nem látogatnak, így csak felemésztik a várost anélkül, hogy bevételt hoznának.

A másik fő indok a sétahajók eltávolítására az, hogy csökkentsék Amszterdam légszennyezettségét. Egy 2021-es tanulmány szerint

egy nagy tengerjáró hajó egy nap alatt ugyanannyi nitrogén-oxidot (NOx) termel, mint 30 ezer teherautó.

A városközponttól távolabb eső kikötőkről még csak tárgyalnak, de egyelőre nem zárják be.

Tiltott módon, a Hableány-katasztrófa helyszínén forgolódnak a gigantikus szállodahajók

Megszegik a a szállodahajók a Dunán a Hableány-baleset után a budapesti szakaszon bevezetett új szabályokat. Esténként bejárják a Dunát sétahajóként, majd a Margit hídnál, a katasztrófa helyszínén fordulnak meg, ami egy újabb katasztrófa elkerülése miatt tilos. Bővebben >>>