Kína jelentős eredményeket ért el a szegénység csökkentésében és az egészségügy színvonalának javításában” – hangsúlyozta Bill Gates, aki szerint Kína a jövőben még nagyobb szerepet játszhat a világ előtt álló problémák megoldásában, különös tekintettel az afrikai országokat sújtó járványokra.

Gates szerint sürgős válaszokat kell adni olyan globális problémákra, mint az éhínség, az éghajlatváltozás, a Covid-19 és más fertőző betegségek.

Kína lehet a kulcs

Az üzletember 2019 óta először járt Kínában, azt mondta, bízik benne, hogy „Kína még nagyobb szerepet tud játszani a globális problémák, különösen az afrikai országok előtt állók megoldásában”. Külön is utalt a kontinensen ismét terjedő maláriára és az időjárásálló növények termesztésének nehézségeire.

Kína felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal rendelkezik az egészségügy, a mezőgazdaság, a táplálkozástudomány és a szegénység csökkentése terén

– hangoztatta Gates, hozzátéve, hogy a kínai fiatalok az iskolai tantermekben, laboratóriumokban, az induló vállalkozásokban „megtalálják a jövő megoldásait” az új gyógyszerek, technológiák és a klímaváltozással együtt változni tudó növények kikísérletezése során.

A GHDDI kutatóintézet 2016-ban alapította a pekingi Cinghua Egyetem és a fővárosi önkormányzat, valamint a Bill & Melinda Gates Alapítvány. A kormányzat szintén 50 millió dollárral egészíti ki a GHDDI következő ötéves költségvetését.

A nonprofit intézet deklarált célja az egészségügyi helyzet globális szintű javítása azáltal, hogy felgyorsítják az új gyógyszerek és innovatív technológiák fejlesztését. A mostani támogatás célja, hogy megerősítsék az intézet gyógyszerkutatási kapacitását, továbbá, hogy új kutatási platformokat hozzanak létre és osszanak meg, valamint támogassák a tehetségeket.