Már több mint 8000 civil halottja van a csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúnak, a halálos áldozatok mintegy 90 százaléka robbanásokban vesztette életét – jelentette be kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

A szervezet legutóbb február 12-én tette közzé a hivatalosan ismert halálos áldozatok számát, amely akkor 7199 volt.

A főbiztosi hivatal – amelynek több tucat megfigyelője tartózkodik Ukrajnában – kiemelte, a valódi számok vélhetően sokkal magasabbak, hozzátéve, hogy jelenleg is ellenőrzik a hozzájuk érkező újabb adatokat.

Több ezerrel több lehet a valós szám

„Ez az adat csupán a jéghegy csúcsa” – mondta Volker Türk, a világszervezet emberi jogi főbiztosa.

Matilda Bogner, az hivatal ukrajnai misszióvezetője azt mondta, akár

több ezerrel lehet magasabb a halottak valódi száma,

hozzátéve, hogy sok halálos áldozatot, zömüket a dél-ukrajnai, jelenleg orosz megszállás alatt álló Mariupolban még nem vettek nyilvántartásba.

A mintegy 450 ezres várost a három hónapon át tartó orosz ostrom csaknem teljesen megsemmisítette. Oroszország tagadja, hogy szándékosan intézne támadást civilek ellen.

Összesítették Oroszország veszteségeit

Több mint 144 ezer orosz katona esett el a tavaly február 24-én indított ukrajnai invázióban – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Kárpátinfo szerint.

Az ukrán vezérkar harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a február 21-ei információk szerint az elmúlt nap mintegy 760 orosz katona halt meg a harcok közepette, velük együtt

az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg 144 440-ra emelkedett.

Az ukrán erők megsemmisítettek többek között még 9 orosz páncélozott harcjárművet és 10 harckocsit is.