Közös légi gyakorlatot tartott pénteken az Egyesült Államok és Dél-Korea – közölte a dél-koreai védelmi minisztérium.

  • A dél-koreai légierő F-35A és F-15K harci repülőgépekkel vett részt a hadgyakorlaton,
  • az amerikai hadsereg pedig F-16-osokat és legalább egy B-52-es stratégiai bombázót vonultatott fel.

Azt nem pontosították, hogy a gyakorlatot a Koreai-félsziget melyik részén folytatták.

Észak-Korea ismét egy új, nagy hatótávolságú rakétát tesztelt

Észak-Korea megerősítette: első alkalommal tesztelt egy szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát. Bővebben>>>

Amerika kész kiterjedt elrettentő akcióval fellépni

A szöuli minisztérium kiemelte, hogy az összehangolt akcióval a két ország demonstrálni akarta a közöttük lévő szövetség erejét, illetve az Egyesült Államok jelezni akarta, hogy „kész kiterjedt elrettentő akcióval fellépni Észak-Korea közelmúltbeli provokációival szemben”.

A hadgyakorlat nyomán ismét világossá vált, hogy az Egyesült Államok képes gyorsan a Koreai-félszigetre telepíteni stratégiai eszközeit, illetve hogy a két szövetséges együttesen fokozott képességekkel bír

– tették hozzá.

Észak-Korea megerősítette nukleáris ellentámadási pozícióját

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy első alkalommal tesztelt szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétátPhenjan állami hírügynöksége, a KCNA egy nappal az után adta ki a jelentést, hogy Dél-Korea és Japán is nagy hatótávolságú rakéta indítását észlelte Phenjan közeléből.

A Hvaszong-18 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövésén a KCNA szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett, és hangsúlyozta, hogy a rakéta radikálisan előmozdítja az ország nukleáris ellentámadási pozíciójának hatékonyságát.