A bűnüldöző szervek világszerte 288 embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kábítószert vásároltak vagy adtak el a dark weben – írja az Europol közleményében.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Europol a közös erőfeszítés eredményeként leállította a Monopoly Market nevű dark web piacteret is.

A Monopoly Market egyébként 2019 óta van jelen a sötét weben, és azóta a bűnözők „találkozási pontjává” vált a drogok adásvételére.

Az Europol az oldal illegális eladóinak vevőlistáját is megszerezték, ami akár több ezer potenciális letartóztatást eredményezhetett világszerte.

A dark web a deep webnek (azaz a hagyományos keresők által nem látott oldalaknak) az a része, ami csak valamilyen speciális szoftver, beállítás vagy elérési jog segítségével tekinthető meg.

Egyes dark webes szolgáltatások lehetőséget biztosítanak az állami cenzúra megkerülésére, anonim böngészésre vagy például újságírókkal való biztonságos kommunikációra. De a dark webet gyakran használják illegális tevékenységekre is, például fegyverek, drogok, hamisított termékek adásvételére.

A SpecTor kódnevű művelet kilenc ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztria, Franciaország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Brazília, Franciaország, Németország, Hollandia és Svájc együttműködésével valósult meg.

Az Egyesült Államokban 155 embert tartóztattak le az eset miatt, a hatóságok pedig világszerte

A SpecTor-művelet három kontinensen átívelő, összehangolt nemzetközi bűnüldözési erőfeszítés volt a dark weben zajló kábítószer-kereskedelem megszakítására.

– mondta Merrick B. Garland amerikai főügyész.

Ráadásul az igazságügyi minisztérium vezetésével most tudták a legtöbb embert letartóztatni és a legtöbb pénzt lefoglalni – emelte ki a főügyész.