Ian Brenner politológus 2022 októberében azt állította, hogy a SpaceX alapítója telefonon beszélgetett az orosz elnökkel – épp mielőtt megfogalmazta volna béketerveit Ukrajnával kapcsolatosan saját közösségi felületén.

Az amerikai milliárdos a vádakat akkor még tagadta. Egész pontosan azt állította, hogy Ukrajna megtámadása előtt beszélt Putyinnal – írja a The New Yorker.

Pentagon egykori alelnöke, Colin Kahl végig tartotta a háború alatt a kapcsolatot Muskkal, aki szerint a milliárdos elismerte, hogy a háború alatt egyeztetett az orosz vezetőséggel. Hozzátette, azért hívta fel Putyint, mert a hozzá tartozó Starlink műholdas hálózatot az ukránok hadi célokra használják fel, ez pedig aggodalommal töltötte el. Attól tartott ugyanis, hogy Oroszország ukrán háborús erőfeszítéseinek támogatójaként tekint a Starlink-re.

Nagy volt az aggodalom

2022 októberében Elon Musk arra kérte az amerikai kormányt, hogy vállalja át a Starlink ukrajnai üzemeltetésének költségeit. A Starlink műholdas termináljai ugyanis az ukránok harctéri kommunikációjában létfontosságúvá váltak, miután az orosz hadsereg többnyire megsemmisítette a hagyományos telefon- és internethálózatot. A kormány akkor úgy reagált, hogy mérlegeli az üzletember felvetését.

Az űrvállalat a háború kitörése óta biztosít műholdas internetet Ukrajnának. Tavaly októberben azonban Elon Musk aggodalmat váltott ki Kijevben és a nyugati szövetségesek körben is, miután a Kreml őt kezdte el emlegetni, ezért kérte az amerikai kormányt, hogy vállalja át a  költségeket. Végül idén februárban a SpaceX blokkolta annak lehetőségét, hogy a műholdas internetkapcsolat segítségével az ukrán hadsereg drónokat vezérelhessen.