Ismét lehetséges lemondásáról beszélt Ferenc pápa egy interjúban, amelyből a La Repubblica olasz napilap közölt részleteket pénteken.

Ha a testi vagy lelki fáradtság miatt már nem látok tisztán, nem tudok dönteni, le fogok mondani, remélem, a bíborosok is időben figyelmeztetnek

– mondta az egyházfő.

Ferenc pápa nyíltan beszélt lemondása lehetőségéről, hangoztatva, hogy az abban az esetben következhetne be, ha „túl fáradt lesz, és elveszíti tisztán látását”.

Kérte a bíborosokat, hogy figyelmeztessék

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy néhány bölcs bíborost már megkért arra: figyelmeztessék őt időben, ha a fáradtság miatt már nem képes világosan értékelni a helyzeteket.

Idős vagyok, gyengült a fizikai erőm, a térdemmel kapcsolatos egészségi problémákat megalázónak éreztem, bár jól gyógyulok

– jelentette ki a 86 éves pápa. Hozzátette, amikor kerekesszékbe kényszerült, „kicsit szégyellte magát".

Birodalmi érdekek húzódnak a most zajló háború hátterében

Ferenc pápa úgy véli, harmadik világháború zajlik, és annak fő csatatere jelenleg Ukrajna. Kifejtette, világháborúról van szó, mivel az összes nagyhatalom részt vesz benne: ott régi és új fegyverek kipróbálása zajlik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „tudja, hogy rendelkezésre állok, tudja, hogy szeretnék vele találkozni” – jelentette ki Ferenc pápa, aki az ukrajnai háború kirobbanása óta közvetítő szerepre törekszik, és többször hangoztatta, hogy kész elutazni Kijevbe és Moszkvába is. 

Elmondta, mi hiányzik az életéből

Ferenc pápa az utóbbi tíz év számos történését is felidézte a döntésétől kezdve, hogy megválasztása után – elődeivel ellentétben – nem a pápai lakosztályba költözött be, hanem a sokkal kisebb Szent Márta-házat választotta lakhelyeként.

Elmondta: továbbra is az hiányzik neki a legjobban, hogy szabadon sétálhasson az utcán, utazzon a metrón vagy a buszon, vagyis az emberek között legyen, ahogy megválasztása előtt Buenos Aires érsekeként.

A 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa az RSI olasz nyelvű svájci televíziócsatornának nyilatkozott vatikáni szolgálata tíz évéről. A teljes interjút vasárnap sugározzák.

Kihirdették, mi lesz Ferenc pápa budapesti látogatásának csúcspontja

Ferenc pápa április 30-án, vasárnapi szentmisét celebrál a budapesti Kossuth téren – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Bővebben>>>