A VSquare oknyomozó portál szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB kémkedik Európa nagyvárosaiban az  épületekre felszerelt antennákon keresztül.

Szakértőkkel megvizsgálták az orosz nagykövetségek, illetve az egyéb, orosz állam által használt épületek tetőiről készült képeket. Megállapították, hogy az oroszok által használt épületek tetején fehér bódék és jelfogásra alkalmas antennák állnak.

Jelenlegi és korábbi kémelhárítók, illetve például a szlovák honvédelmi miniszter, Jaroslav Nad is arról számoltak be, hogy

az antennák jeladós hírszerzésre (SIGINT) alkalmasak, amivel az oroszok gyakorlatilag mindent lehallgathatnak: a rádióhullámok aktivitását, a mobiltelefonok adatait, sőt, adott esetben akár a mobilhívásokat is.

A nyomozók több orosz nagykövetségen is találtak ilyen antennákat Európa-szerte, köztük BrüsszelbenMadridban, Pozsonyban, Stockholmban, Varsóban, de még Budapesten is.

Lebukott a „hazáját gyűlölő” kém, Oroszországnak szállította az államtitkokat

Több mint 13 év börtönre ítélte a londoni büntetőbíróság Nagy-Britannia berlini nagykövetségének egyik volt biztonsági őrét Oroszország javára folytatott kémkedés címén. Bővebben>>>

Az egész várost le tudnák hallgatni

A kémelhárító szerint az antennákkal az oroszok nemcsak a saját hálózatukat védik és az orosz nagykövetségeket figyelő hírszerzőket figyelik vele, hanem akár adatot is gyűjthetnek.

Az antennák hatótávja mintegy 30 kilométer, így ha adatgyűjtésre használják, akkor Budapesten például az egész várost le tudnák hallgatni, de ugyanez a helyzet Varsóban.

Az oknyomozó lap szerint az oroszok mindent kihasználnak, amit a technológia nyújtani tud, de mellé más eszközöket is használnak adatgyűjtésre:

Felkeresték a magyar külügyminisztériumot

Az ukrajnai háború kirobbantása óta az orosz nagykövetségen sok helyen elbocsátások voltak, volt, ahol megfeleződött a dolgozók száma – írja az Index.

Csak egy országban, méghozzá Magyarországon nőtt az orosz nagykövetségen regisztrált dolgozók száma.

Megkeresték a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, de a minisztérium nem kívánt válaszolni. Arra a kérdésre, hogy a jelenleg a Bajza utcában található orosz nagykövetségnek mennyi alkalmazottja lehet, a magánélet védelmére és személyes adatokra hivatkozva hárították el a válaszadást.

Reagált cikkünkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda

Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda az alábbi észrevételt küldte:

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az ilyen és ehhez kapcsolódó eszközök kérdéskörét. Fontos megjegyezni, hogy a sajtóban írtak téves következtetéseken alapulnak.

A nemzetbiztonsági szervek technológiai elhárító tevékenységük során nem tapasztaltak telefonos kommunikációs lehallgatásra utaló jeleket

– jelezte a kabinetiroda, hozzátéve, hogy amennyiben ilyenre sor kerülne, annak feltárására és megakadályozására minden képességgel rendelkeznek.