Az iPhone-ok lecserélésére a dolgzóknak március végéig adtak haladékot, és a döntést belbiztonsági okokból kérvényezte a Kreml biztonsági szakértője Szergej Kirijenko –  írja a Kommerszant. 

Márciusban minden alkalmazottnak választhat: vagy kidobja, vagy odaadja gyerekeinek játékként az iPhone-ját.

A lap forrásai úgy vélik, hogy az iOS operációs rendszer, amellyel az Apple okostelefonjai működnek érzékenyebben a nyugati országokból érkező hekkertámadásokra, illetve alkalmasabbak a harmadik személy általi megfigyelésre.

Minél többet tud, annál védtelenebb

Bár a piacvezető amerikai okoseszközgyártó termékeinek óriási előnye a készülékek közötti felhasználóbarát és könnyű kommunikáció, a gyártó sok olyan újdonságot is bevezetett az újabb modelleknél, amelyek védtelenebbé tehetik egy hekkertámadás esetén.

A nagy készülékcseréért az alkalmazottaknak nem kell a zsebükbe nyúlniuk, mert a Kreml által biztonságosnak ítélt okostelefonokat maga az adminisztrációs elnökség vásárolná meg számukra. Az Apple-eszközök használatának tilalma minden bizonnyal tovább fog terjedni a Kreml moszkvai falainál, és azokat az alkalmazottakat is érinteni fogja egy idő után, akik az ország 12 adminisztratív régiójában dolgoznak.