A 68 éves Alekszandr Lukasenka belarusz államfőt Raman Halovcsenka belarusz miniszterelnök helyettesítette a vasárnapi állami zászlóavatási ünnepségen. A belarusz állami televízió szokásától merőben eltérően napok óta nem mutatott új képsorokat Alekszandr Lukasenkáról, aki azonban az ünnepnap alkalmából üzenetben tolmácsolta jókívánságait népe felé.

Nem sokkal korábban Ukrajna sajtóorgánumai arról számoltak be, hogy a belarusz államfő és környezete vírusfertőzést kapott.

Az err.ee orosz nyelvű észt és az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálok fehérorosz forrásokra, köztük az Evroradióra hivatkozva közölték, hogy az államfőt szombat este a Minszk melletti elnöki klinikára szállították.

Paval Latuska lengyelországi száműzetésben élő volt belarusz kulturális miniszter pénteken arról beszélt, hogy Alekszandr Lukasenka nyilvánvalóan komolyan megbetegedett.

Valami történhetett Putyin szövetségesével

Alekszandr Lukasenka már a hét elején sem vett részt Putyin elnök győzelem napi ünnepi reggelijén, ahogy a moszkvai koszorúzásra is kivételesen autóval vitték. Valamint a belarusz elnök a hagyományokkal ellentétben nem mondott ünnepi beszédet a minszki győzelem emlékműnél a győzelem napja alkalmából.

Ez pedig meglehetősen furcsa miután Belorusz elnöke tavaly és tavalyelőtt is szónokolt a győzelem napi évforduló alkalmából.

A május 9-i megemlékezést ennek ellenére a belarusz állami médiaügynökség közvetítette. Ennek tanúsága alapján Alekszandr Lukasenka személyesen jelent meg a győzelem napjának évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

Ugyanakkor helyette Viktor Hrenin, Belorusz védelmi minisztere mondott helyette beszédet a koszorúzáskor. Maga az esemény összesen 25 perc után véget is ért: a belarusz elnök gyorsan távozott a helyszínről.

Több belarusz újságíró is azt állította, hogy Alekszandr Lukasenka kezén láttak egy kötést, Dmitrij Bolkunyec belarusz politikai elemző pedig azt írta, hogy a belarusz elnök egészségügyi okokból, betegség miatt távozott ennyire hamar a győzelem napi ünnepségekről.

A minszki elnöki hivatal egyelőre nem reagált a belarusz államfő feltételezett betegségével kapcsolatos értesülésekre.