Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, de a látogatás további programjait még nem hozták nyilvánosságra.

NATO vezetőjének Kijevben való megjelenésével egyértelmű üzenetet küld Moszkvának: a szövetség teljes mértékben kiáll Ukrajna mellett, még akkor is, ha az ország nem tagállam. Jens Stoltenberg – a háború több mint egy évvel kitörésétől fogva – mindeddig tartózkodott attól, hogy Ukrajnába látogasson – írja a Sky News.

Ez abból az aggodalomból fakadt, hogy a látogatást túlzottan provokatívnak vagy eszkalációra ösztönzőnek tekinthetik, tekintettel arra, hogy a NATO nem közvetlen részese a konfliktusnak, annak ellenére, hogy számos tagállam vezetője többször is az ukrán fővárosba utazott, köztük Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök, illetve António Guterres ENSZ-főtitkár.

A háború kezdete óta a NATO főtitkára a szövetségeseket Ukrajna támogatására szólította fel, de a szövetség egésze csak korlátozott szerepet játszik abban, hogy támogatást nyújtson az ukrán kormánynak. Ennek oka, hogy Ukrajna nem tagállam, így nem élvezi az ezzel a státusszal járó kollektív biztonságot.

Oroszország ukrajnai háborújának legnagyobb hatása a NATO-ra, mint szövetségre az volt, hogy Finnország és Svédország tagság iránti kérelem benyújtására ösztönözte a NATO-t – ezzel szakítva a semlegesség régóta fenntartott státuszával, ami hatalmas csapást jelentett Oroszországra. Finnország e hónap elején lett a NATO 31. tagja, és várhatóan Svédország is követi majd, mire a szövetségesek júliusban Litvániában összeülnek egy nagyszabású csúcstalálkozóra.