Ukrajna első embere az orvosi marihuána legalizálását sürgette parlamenti beszédében szerdán. Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnában a legkiválóbb nemzeti gyakorlatokat és megoldásokat kell alkalmazni, legyen az bármilyen bonyolult vagy szokatlan, hogy az ország polgárainak könnyebb legyen elviselnie a háború okozta fájdalmat, szenvedést és traumát – számolt be róla az Ukrajinszka Pravda.

Különösen a kannabiszalapú gyógyszereket kell végre legalizálnunk mindenki számára, akinek szüksége van rá. Mindezt természetesen megfelelő tudományos kutatások és ellenőrzött ukrajnai termelés mellett

– jelentette ki a Verhovna Rada (Ukrajna parlamentje) ülésén.

A marihuána árnyoldalai: mentális betegségek

Lapunk szombaton írt arról, hogy egyre szélesebb a kannabisz-termékek kínálata Európában, azonban jó ha elővigyázatosak vagyunk az esetenként ártatlannak tűnő marihuána fogyasztásával: friss tanulmányok kimutatták, hogy akár életre szóló mentális betegségek kiváltója is lehet a sok helyen közkedvelt szer.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a rendszeres marihuána használat összefüggésbe hozható a skizofrénia , a bipoláris zavar és a depresszió kialakulásával, különösen a fiatal fogyasztók körében. „Az összes ember közül, akit pszichotikus zavarral diagnosztizáltam, nem tudok egyetlen egyet sem mondani, aki ne fogyasztott volna rendszeresen kannabiszt”

– állítja Ryan Sultan, new york-i pszichiáter.