Helyi idő szerint kedd kora délután azóta megkezdődött a légtér megnyitása Szentpéterváron. Az orosz sajtó úgy tudja, hogy már törölték a Szőnyeg nevű tervet, amelyet akkor léptetnek életbe, amikor azonosítatlan lebegő tárgyak jelennek meg az orosz légtéren. 

Kedd délelőtt lezárták a szentpétervári Pulkovó repülőteret: a Szentpétervár Moszkvai kerületében, a városközponttól 15 kilométerre található repülőtér ideiglenesen nem indított és nem is fogadott járatokat. 

A Szőnyeg-terv értelmében az évi 20 milliós utasforgalmú terülőtér légterének lezárása mellett a vadászgépeket is riasztották. 

Helyi lapértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatta a Pulkovó repültér vezetőségét, hogy Szentpétervártól körülbelül 160-200 kilométerre egy azonosítatlan lebegő objektumot észleltek. A 112-es Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az objektum egy nagy drónra hasonlít.

Arról már az orosz állami orosz hírügynökség tájékoztatott, hogy moszkvai idő szerint 13.20.-ig 200 kilométeres körzetben lezárták Szentpétervár légterét. 

Az Egyesült Államok már elbánt a lebegő tárgyakkal

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a gyanús égi észlelések. Február elején feltűnt egy gyanús léggömb az Egyesült Államok légterében, amelyet végül február 4-én semmisített meg az amerikai légierő. A léggömb mérete akkora volt, mint három iskolabuszé, és az amerikai álláspont szerint egy Kínából származó kémballonról van szó.

Majd az első esetet követő napokban további azonosítatlan lebegő tárgyakat lőttek ki az amerikai vadászgépek. 

Nézzük is az egyes eseteket: 

Február 4.: az amerikai hadsereg lelő egy léggömböt Dél-Karolina partjainál, amely a gyanú szerint egy megfigyelő eszköz. Az amerikai illetékesek szerint a feltételezett kémléggömb napokig sodródhatott az Egyesült Államok felett, és Kínából érkezhetett, hogy érzékeny területeket figyeljen meg.

Február 10.: az Egyesült Államok egy újabb tárgyat lőtt le Alaszka északi részénél, a hatóságok szerint az objektum nem rendelkezett semmiféle hajtóművel vagy más hasonló szerkezettel.

Február 11.: egy amerikai vadászgép lelő egy nagy magasságban lebegő légi objektumot Kanada Yukon tartományának térségében, körülbelül 160 kilométerre az amerikai határtól. Ezt az objektumot Justin Trudeau kanadai miniszterelnök parancsára lőtték ki az amerikaiak. A leírások szerint ez henger alakú volt, és kisebb, mint az első ballon.

Február 12.: egy újabb amerikai vadászgép lő ki egy negyedik magasan szálló objektumot a Huron-tó közelében.