Az ukránok abszolút többsége (87 százaléka) nem lenne hajlandó semmilyen területi engedményre, még akkor sem, ha ez a háború folytatását jelenti – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által végzett szociológiai felmérésből. 

A közvélemény-kutatást olyan 18 évesnél idősebb ukrán állampolgárok körében végezték, akik a felmérés időpontjában Ukrajna területén éltek

Mindössze 9 százalék gondolta úgy, hogy a béke elérése és a függetlenség megőrzése érdekében egyes területek feladhatók. A kutatók szerint már 2022 decemberében is 85 százalék tartotta elfogadhatatlannak az engedményeket, ám

a 2 százalékos különbség még a statisztikai hibahatáron belül van, vagyis valójában elképzelhető, hogy nem történt változás az emberek véleményében.

A mintába nem kerültek be az Ukrajna hatóságai által átmenetileg nem ellenőrzött területek lakói, mint a krími, szevasztopoli, donyecki és luhanszki régiók lakosai. Ezen kívül a jelenleg külföldön tartózkodó ukrán lakosság véleményét sem vizsgálták. 

Az ukránok saját zsebből fizetik a hadi eszközöket

 

A hanyatló gazdasági helyzet ellenére ukrajnai üzletek, civil szervezetek és magánszemélyek is segítenek feltölteni a fegyverkészleteket. Nemcsak fegyvereket, aknavetőket és drónokat is vásárolnak.

 

Nincs összesített adat arról, hogy a több száz vállalkozás, több ezer civil szervezet és több millió magánszemély mekkora összeget adományozott készpénzben vagy természetben a háborús kiadások fedezésére.

 

Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint azonban 2022-ben csak a központi bankon keresztül forintra átszámítva közel 250 milliárdot vettek fel az adományokból.

 

A közösségi finanszírozás nem újkeletű dolog az ukránoknál. A lakosság szerint már régebben is szükség volt a lakosság által történő finanszírozásra a nem megfelelően működő kormányszervezet miatt.