Az utóbbi egy évben Ukrajna háborús költségei az egekbe szöktek. Az orosz invázió óta az ukrán gazdaság 30 százalékos visszaesést szenvedett el – számolt be a CNN.

Az ukrajnai infláció a tavalyi évben 28 százalék körül alakult, a munkanélküliségi ráta pedig többször is elérte a 30 százalékot.

Mindezek ellenére Ukrajna gazdasági ellenállóképességéről tanúbizonyságot tesz, hogy az ukrán pénzügyminisztérium adatai szerint:

  • számos vállalkozás még mindig üzemel;
  • a pénzügyi rendszer működőképes;
  • az állami kötelezettségeket – így a béreket és nyugdíjakat is – teljes mértékben teljesíteni tudják.

Ukrajna azonban továbbra is külső segítségre szorul, még az Európai Unió és az USA jelentős támogatásai ellenére is.

Jelentős finanszírozási forma még a hadikölcsön-kötvény, amelyet magánszemélyek és cégek is megvásárolhatnak: ez fedezi a hadiköltségek 18 százalékát.

Az ukrán államnak még körülbelül további 10 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy ne alakuljon ki költségvetési hiány – mondta Szerhij Marcsenko, ukrán pénzügyminiszter.

„A gazdaság újjáépítését is el kell kezdeni”

A tárcavezető szerint Ukrajna kész minden szükséges követelményt és feltételt teljesíteni azért, hogy megkapják a segélyt.

Szerhij Marcsenko a feltételek közé sorolta többek között:

  • a makrogazdasági helyzet stabilizálását;
  • a korrupció felszámolását;
  • valamint az ukrán kormány végrehajtási képességének javítását.

Az ukránok a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mielőbbi támogatására is számítanak. Szerdán az ukrán pénzügyminiszter és Volodimir Zelenszkij elnök már találkozott is a szervezet vezetőjével.

Nagyon eredményes megbeszéléseket folytattunk vele és csapatával

– nyilatkozta az ukrán pénzügyminiszter.

Mindent megtesznek, hogy vége legyen a háborúnak

„Minél jobb és gyorsabb megállapodást akarunk, mert ez a pénz segíthet gyermekeinknek, hogy egy békés országban élhessenek”

– emelte ki Szerhij Marcsenko, aki szerint a legtöbben nem is értik, hogy ez a háború mennyire káros az egész emberiség számára.

Közben Vlagyimir Putyin bejelentette nukleáris fejlesztését

Oroszország a valós harci tapasztalatokból kiindulva fejleszti fegyveres erőinek valamennyi összetevőjét:

  • egyrészt javítani fogja a kiképzési rendszert;
  • illetve folytatja a csapatok új fegyverekkel való felszerelését: új csapásmérő rendszerekkel; felderítő és kommunikációs eszközökkel, drónokkal és tüzérségi rendszerekkel.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az orosz ipar gyorsan növeli a hagyományos fegyverek teljes körének gyártását, és elsajátítja a haderőnemek számára ígéretes modellek sorozatgyártását.

Oroszország győzelmének kulcsa a nép elpusztíthatatlan egységében rejlik

hangoztatta Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy az emberek bíznak a fegyveres erőkben, és milliók segítik a fronton harcolókat.