Vlagyimir Putyin kedden megnyugtatta az ázsiai vezetőket Oroszország stabilitásáról és egységéről, amikor először jelent meg egy nemzetközi fórumon azóta, hogy az országot a múlt hónapban rövid ideig tartó fegyveres lázadás rázta meg.

Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak. Az orosz nép olyan konszolidált, mint még soha

– jelentette ki az orosz elnök kedden a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján a Reuters híradása szerint.

A globális gazdasági válság növekedése

Az orosz államfő hangoztatta, hogy Moszkva a szervezettel való kapcsolatainak megerősítését tervezi, valamint támogatja a helyi devizák használatát a külföldi kereskedelemben történő elszámolások során. Emellett arra figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság kockázata egyre növekszik.

Az, hogy Putyin a kulcsfontosságú szövetségesekkel tartott találkozón hangsúlyozta hazája egységét, úgy tűnt, hogy megmutatta, mennyire törekszik arra, hogy a múlt hónap végén a Wagner zsoldos alapítója, Jevgenyij Prigozsin által vezetett rövid ideig tartó lázadás után eloszlasson minden kétséget saját tekintélyével kapcsolatban a világ színpadán.

A Wagner harcosai június 24-én átvették az ellenőrzést egy déli város felett, és Moszkva felé nyomultak, szembesítve ezzel Putyint hatalma megtartásának legsúlyosabb kihívásával, amióta 1999 utolsó napján Oroszország legfőbb vezetője lett. A lázadást a fehérorosz elnök által közvetített megállapodással sikerült hatástalanítani. Putyin azóta köszönetet mondott hadseregének és biztonsági szolgálatainak a káosz és a polgárháború elkerülése miatt.

Bár az összegyűlt nemzetek vezetői eddig rokonszenves közönséget biztosítottak az orosz elnök számára, megjelenése – bár virtuálisan – egyfajta ablakot nyithat arra, hogy kiderüljön, szövetségesei a múlt hétvégi Wagner-akció után milyen mértékben támogatják őt. Egy héttel a lázadás után azonban még mindig sok minden tisztázatlan az alku belső folyamatairól, a Wagner-csoport sorsáról, valamint arról, hogy ez mit jelent a Putyin-rezsim számára.