Franciaországnak és Németországnak megvan a lehetősége arra, hogy gyökeres változást idézzen elő az ukrajnai háborúban, ehhez azonban nem hezitálhatnak sokáig azon, útnak indítják-e a kért nehézfegyverzetet és vadászgépeket – jelentette ki a Reuters szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti párizsi látogatásán.

Volodimir Zelenszkij Olaf Scholz német kancellár kíséretében látogatta meg Emmanuel Macron francia elnököt. Az ukrán államfő menetrendje igencsak szoros: a francia fővárosba az Egyesült Királyságból érkezett, csütörtökön pedig már az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján mond beszédet Brüsszelben.

Ezekre a fegyverekre a béke megteremtéséhez van szükségünk, csak így állítható meg az Oroszország által kirobbantott háború. Minél korábban jutunk nagy hatótávolságú nehézfegyverzethez, a pilótáink pedig modern gépekhez, annál gyorsabban vethetünk véget az orosz agressziónak

- mondta Volodimir Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij, Emmanuel Macron és Olaf Scholz (balról jobbra) Párizsban
Volodimir Zelenszkij, Emmanuel Macron és Olaf Scholz (balról jobbra) Párizsban
Kép: Reuters

Emmanuel Macron a vacsora előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, operatív ügyekben egyeztetnek majd az uniós csúcstalálkozó előtt, és hangsúlyozta, Párizs és Berlin egész addig támogatja katonai felszereléssel Kijevet, amíg Oroszország be nem látja, hogy nem nyerheti meg ezt a háborút.

Olaf Scholz pedig hozzátette: „azt a világos üzenetet viszem Brüsszelbe, hogy Ukrajna az európai család része.”

Az Egyesült Királyság szárnyakat ad?

Volodimir Zelenszkij heti európai turnéjának első megállója az Egyesült Királyság volt, ahol arra biztatta a briteket, hogy adják meg országának a „szabadság szárnyait”. Az ukrán elnök ezzel arra utalt, hogy miután megkapták a harckocsikkal kapcsolatos ígéretet, Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője máris leadta a következő rendelést. Jelezte, Ukrajna kétszáz F-16-os vadászgéppel hatékonyan lecserélhetné a régi szovjet technikát és meg tudná védeni légterét az ellenséges behatolásokkal szemben, ebben kérnek ismételten nyugati segítséget.

Volodimir Zelenszkij (balra) és Rishi Sunak
Volodimir Zelenszkij (balra) és Rishi Sunak
Kép: Reuters, Peter Nicholls

Volodimir Zelenszkij az Egyesült Királyságból egy félígérettel távozott. Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette, semmi nincs kizárva, de ennek a gesztust megfelelően elő kell készíteni.

Az első lépés ahhoz, hogy fejlettebb repülőgépeket biztosíthassunk az, hogy a katonák és pilóták használni tudják ezeket. Ez márpedig időigényes folyamat, amelybe ma belevágunk

– utalt a brit kormányfő arra, hogy megkezdik az ukrán pilóták kiképzését.

Rishi Sunak szóvivője később azt mondta, vizsgálják, milyen vadászgépeket adhatna az Egyesült Királyság Ukrajnának. Ugyanakkor azt is jelezte, „ez csak hosszabb távú megoldás lehet, semmiképp nem a háború sújtotta ország igényeinek azonnali kielégítése”.

A TASS hírügynökség szerint Oroszország nagy-britanniai követsége már figyelmeztette a brit kormányt, amennyiben vadászgépekkel látják el Ukrajnát, az súlyos katonai és politikai következményekkel járna.