Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője hétfőn tagadta, hogy ajánlatot tett volna az ukrán katonai vezetésnek – írja a Reuters. 

A The Washington Post friss cikke ismét az állítólagos Pentagon-iratokból csemegézett: ezek szerint Jevgenyij Prigozsin,

a Wagner magánhadsereg főnöke januárban felajánlotta az ukrán hírszerzésnek, hogy felfedi az orosz reguláris erők pozícióit, cserébe azért, ha Ukrajna visszavonja csapatait Bahmutban.

A Telegramon közzétett hangüzenetében a Wagner-vezér azt mondta, az állítás „nonszensz”, és szerinte Moszkva híres elit, többek között politikusok lakta Rubljovka negyedének egyes lakói intéztek támadást ellene. A luxusnegyedet a moszkvai Beverly-Hills-ként is szokták emlegetni, az elit sok ismert alakjának van itt birtoka, a többi között az orosz elnöknek is. Jevgenyij Prigozsin szóhasználatát nem nehéz tehát egy Putyinnak címzett üzenetként értékelni. 

Utolsókat húzhatja a Wagner, pár napja még a harmadik világháborúra készültek

Legalábbis a zsoldosbrigád vezetője szerint, ugyanis arról értekezett, hogy hamarosan megszűnnek. Nem kizárt persze, hogy csak Jevgenyij Prigozsin szokásos fenyegetőzéséről van szó, ugyanis néhány napja még az újabb világégésről beszélt. Bővebben>>>

Jevgenyij Prigozsin azt is tagadta, hogy találkozott volna Kirilo Budanovval, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjével egy meg nem nevezett afrikai országban. Azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus kitörése óta nem járt a kontinensen, egy Budanovval való telefonbeszélgetés felvetését pedig egyenesen röhejesnek nevezte.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője

a legfrissebb álhírnek nevezte a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratban foglaltakat.

A Washington Post legutóbb vasárnap szemezgetett a kiszivárgott iratokból

A lap a többi között beszámolt egy olyan feljegyzésről, amely idén február közepén készült: a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes és Volodimir Zelenszkij közötti megbeszélést rögzítette.

Ezen Volodimir Zelenszkij állítólag kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a Barátság csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, amiely erősen az orosz kőolajra épül – idézte a vonatkozó dokumentum tartalmát az amerikai újság.

Zelenszkij dühében a Barátság felrobbantásával akart ártani a magyaroknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket. Bővebben>>>