Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára legutóbbi közleményében emlékeztetett: már hét éve nem kell a személyi jövedelemadó-bevallással (szja) bíbelődniük a magánszemélyeknek, mert annak tervezetét, azaz az eSZJA-t a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) készíti el. Ez ebben az évben is így van.

Olyannyira, hogy a publikálás óta csaknem egymillióan tekintették meg a tervezetüket. Az elfogadott tervezettel vagy abból kiindulva bevallást benyújtók száma a pedig meghaladta a félmilliót.

Mint Izer Norbert mondta, a tervezet a 2022-ben megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet az adófizető munkáltatója, kifizetője, valamint a kedvezményekről szóló igazolás kiállítója által megadott adatok alapján állít össze a NAV.

Az adóhatóság tehát kiszámítja az adófizető helyett a jövedelmét terhelő adót, valamint számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az eSZJA-ban szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő, de az adófizetőnek visszajáró összeg is.

Izer Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy az szja-t naptári évre kell megállapítani, a bevallást jellemzően a naptári évet követő év május 20-ig kell benyújtani, ám 2023-ban május 22. a határidő. Az szja mértéke idén 15 százalék, ami egységesen vonatkozik minden adóalanyra.

Ugyanakkor az szja csökkentésére többféle kedvezményt is lehet érvényesíteni.

Ilyen például:

  • a családi adókedvezmény;
  • az első házasok kedvezménye;
  • a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye;
  • a 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye;
  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  • illetve a személyi kedvezmény.

Izer Norbert fontosnak nevezte, hogy az egyéni vállalkozóknak és azoknak, akik kifizetőnek nem minősülő személytől is szereztek jövedelmet, a tervezetüket ki kell egészíteniük. Továbbá ugyanúgy május 22-éig lehet az éves adó 1+1 százalékáról rendelkezni. A vallási közösségek részére korábban tett nyilatkozat visszavonásig érvényben marad, azonban a civil szervezetek számára történő felajánláshoz minden évben új nyilatkozat benyújtása szükséges.

Az államtitkár kiemelte, hogy a nyugdíj- vagy egészségbiztosítással rendelkezők is az adóbevallásban tudják érvényesíteni a hosszú távú öngondoskodást honoráló adójóváírást.