A 2020. évi vagyonpolitikai beszámolót még nem készítette el a vagyonkezelést felügyelő tárca nélküli miniszter, pedig a 2019 óta eltelt időszakban számottevő vagyonvesztést szenvedett el a magyar állam a kormány döntései nyomán - írja a Népszava. Folytatódott az állami részvények ajándékozása, ezek következtében az elmúlt két évben a kormány az állami kézben lévő 25-25 százaléknyi Mol- és Richter-részvényekből 20-20 százalékot ajándékoztak el.

A pakettek a már említett Budapesti Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, illetve a magát „tehetséggondozó műhelyként” definiáló Mathias Corvinus Collegium nevű alapítványának jutottak, amelyek közös ismérve, hogy a kuratóriumaikban többségben vannak a Fidesz delegáltjai. A jövőben ezzel az állami vagyonnal ezek a vagyonkezelő alapítványok rendelkeznek.

Az ügylet piaci értéke mintegy 700 milliárd forint volt, az állam részesedése mind a Molban, mind a Richterben 5-5 százalékéra csökkent, ám ez sem tartott sokáig. Jelenleg tárgyalja a parlament a Mol maradék 5,2 százaléknyi részesedésnek (piaci értéken) mintegy százmilliárd forintnyi részvénycsomag elajándékozását a most létrehozandó Mol – Új Európa fantázianevű alapítványnak. Ezzel piaci értéken két év alatt mintegy 800 milliárd forintnyi részvényvagyon cserélt gazdát.