Augusztus elsejétől megszünteti a kormány az árstopot – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A rendelet szerint az élelmiszerár-stop hatálya július 31-ig szól.

A boltoknak azonban a beszerzési ár alatt kell árulniuk a termékeket. Ez a rendelkezés augusztus-szeptemberre vonatkozik.

A rendelet egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy

a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

A dokumentumból az is kiderül, hogy egy termékfajtán belül adott termék beszállító által számlázott bruttó eladási ára jelenti a beszerzési árat – ezzel kell számolni a jövőben a boltosoknak.

A kormány szerinti javuló inflációs kilátásokra való tekintettel a kabinet nem tartja indokoltnak, hogy egy hónapnál hosszabb időre hosszabbítsa meg az árstopot. A múlt hét csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az árstop hatékony fegyvernek bizonyult az infláció elleni küzdelemben, ám úgy tűnik, a közeljövőben már nem lesz szükség rá.

Múlt héten a kormány az árstop hatálya alá tartozó termékeket beemelte a kötelező akciós termékek közé. Így a májusban kihirdetett 20 akcióköteles termékkategória kibővült. A teljes lista ITT.

Gazdasági szakemberek nem így gondolják

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese a kezdettől nem tartotta jó döntésnek ezt az adminisztratív beavatkozást. Korábban a Napi.hu kérdésére azt mondta, szerinte az árspakák kivezetése mindenképp inflációs hatású lesz, egyúttal kiemelte, hogy a normális termelői-kereskedelmi kapcsolatok helyreállításához vezet – például annak révén, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú tej újra olcsóbb lesz a magasabb zsírtartalmúnál, így csökken a támogatott „tejzsír”-kereslet, ami csökkentheti a sajt árát.

Leáldozóban a magyar gazdaság, az év második felében sem lesz jobb a helyzet

Gyengülő forint, kétszámjegyű infláció, csökkenő reálbérek és gazdasági recesszió – erre számít a GKI Gazdaságkutató Intézet az év második felében. A magyar gazdaság 0,5 százalékos visszaesését prognosztizálják, de nem tartják kizártnak az ennél nagyobb mértékű csökkenést sem. → Bővebben