Balatonnál jó szezonra számítanak idén a vendéglátók, de még a tavalyinál is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a magyar tenger partján pihenne – írja a Pénzcentrum.

2022 végén sikeres évet zárt a turisztikai ágazat, ami 2023 elejét is meghatározta, de a belföldi üdülés rendkívül megterhelő lehet a magyar pénztárcának.

Egy balatoni nyaralás ára már elérte az adriai szintet

Elmúlt a filléres repülőjegyek korszaka, és el kell fogadni, hogy drágább lett utazni, ennek ellenére rekord mennyiségű foglalás érkezik az utazási irodákhoz – derül ki a világjáró magazin ügyvezetőjével készült videó podcastünk legújabb részéből. Almásy Gyula arról is beszélt, hogy egy balatoni nyaralás ára mostanra elérte az adriai szintet és nem drágább a horvát tengerparton nyaralni, mint a Balatonnál. A szakértő a Napi.hu-nak arról is beszélt, hogy átlagosan 30 százalékkal emelkedtek a külföldi utazások árai.

Nem szegi a nyaralók kedvét a drágulás

A tavalyi szezonra a meredeken zuhanó forint, a kilövő energiaárak, és a suhanó inflációval járó emelkedett munkadíjak ellenére továbbra is stabil a kereslet a belföldi utazásra a foglalások alapján. Az eddig beérkező foglalások 40 százalékos növekedést mutatnak a tavaly időarányosan idáig megtett előfoglalásokhoz képest.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyivel nő a vendégek száma, sokkal inkább azt mutatja, hogy idén előbb kezdték meg a vendégek lefoglalni a nyári időpontokat a tavalyihoz képest. Ennek az is lehet az oka, hogy a Balatonon sok helyen dinamikus árazással dolgoznak, amely a kereslethez igazodik, azaz a kereslet határozza meg elsősorban az árak szintjét, éppen ezért nem mindegy, ki mikor és hova foglal.

A legfelkapottabb szállástípusok jelenleg az apartmanok, ezt követik a vendégházak, hotelek. Panzióban a szálláskeresők mindössze 11 százaléka foglal szállást.

Minél távolabb vagyunk a nyártól, annál inkább először a kedvezőbb árú ajánlatok, így jellemzően a non-hotel szálláshelyek fogynak jobban, de a nyárhoz közeledve a hotelek és apartmanok között általában közel azonos a foglalási arány.

Ennyivel drágul éjszakánként egy balatoni szállás

A Balaton térségében átlagosan 13 ezer forint lesz egy éjszaka egy főnek, ez 4,9 százalékos drágulás tavalyhoz képest, de ez településenként, szállástípusonként és konkrét szálláshelyenként is változhat.

Egyes kategóriák esetében várhatóan maradnak a tavalyihoz hasonló árak, például a magán és egyéb szálláshelyek körében korántsem biztos, hogy mindenki fog emelni. Sokan egyébként a korábbi években már forint-euró árfolyamhoz kötötték az áraikat, még ha nem is hivatalosan. A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat

– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Mörk Lászlót, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke szerint a magánszállásokon nem lesz ritka a 30, de akár a 40 százalékos áremelés.

Itt a foglalási roham még nem indult el, ennek egyik legfőbb oka, hogy a háború közelsége miatt külföldi turisták nem igazán jönnek a korábbi számokban, vagy ha igen, a fővárosban megállnak.