Az eddigi foglalások alapján időarányosan egyelőre rekordokat döntöget a belföldi szálláspiaci forgalom, többen utaznak, mint 2019-ben, még a magasabb árak ellenére is - mondta a Világgazdaságnak a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili. Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további infláció, az áremelkedések, hogyan hatnak majd az idei nyári szezonra.

Várhatóan a pünkösd és a nyár, sőt a kora ősz is kiemelkedő lehet. A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk. Továbbra is a Balaton lesz a legkedveltebb régió a nyaralók körében, eddig leadott minden harmadik nyári foglalás ide szól.

Bár az áremelkedés a 2019-eshez képest 30 százalékos, a tavalyihoz képest mindössze 0,23 százalékos a változás. Jellemzően a hotel kategória drágult. A balatoni szállodai átlagár személyenként egy éjszakára jelenleg 19 ezer forint, az apartmanoké áremelkedés nélkül ennek kevesebb mint a fele, vagyis a tavalyihoz hasonlóan 9,2 ezer.

Jelenleg az apartman a legkeresettebb szállástípus, de várhatóan, ahogyan a korábbi években is, az idő előrehaladtával kiegyenlítődik a hotelek és az apartmanok aránya.