Áprilistól áremelkedés-hullám söpör végig a bankoknál, több hitelintézet is emeli az összes bankszámláihoz és bankkártyáihoz kapcsolódó díjat a tavalyi átlagos infláció mértékével, vagyis 14,5 százalékkal. A bankoknak elvileg 60 nappal a változások életbe lépése előtt kell kitenniük az áremelésről szóló friss kondíciós listákat, a január 13-án bejelentett inflációs adat miatt ezért többen áprilistól emelnek – derül ki a Bank360 összesítéséből.

A 60 napos szabály viszont meg is kerülhető, ha az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat eleve előírja, hogy mikortól lépnek életbe a megváltozott díjak.

Ezzel magyarázható, hogy az OTP-nél – az üzletszabályzatnak megfelelően – már márciustól emelkedett az összes bankszámlákhoz és betéti kártyákhoz kapcsolódó díjtétel ára 14,5 százalékkal. Igazából azonban áprilistól veszi kezdetét a tömeges drágítás a bankoknál.

Már február elején közzétette több bank (K&H, Oberbank, Magnet), hogy emelkedni fognak a díjai a 60 napos szabálynak megfelelően.

Májusban további áremelkedés várható

  • Ugyancsak április 1-től érvényesek a Raiffeisen Bank friss kondíciós listái, amelyekben jóformán minden korábbi díjtételnél alkalmazta a tavalyi inflációnak megfelelő áremelést.
  • A CIB, az UniCredit és az Erste viszont csak májustól emeli a bankszámlák díjait, de az emelés mértéke ugyanennyi lesz.

Vannak bankok, amelyek még nem emeltek árat, de a jogszabályok értelmében ők is emelhetik a díjakat.

Gránit üzletszabályzata is lehetőséget biztosít erre, de a bank az idén még nem lépett. A Magyar Bankholding tagbankjainak (MKBTakarékbank) honlapján sincsenek még fent áremelésről szóló hirdetmények, vélhetően a csoport egyelőre a május elsejére időzített összeolvadással van elfoglalva. Ha terveznek valamilyen díjváltoztatást, azt csak ezt követően lépik meg, de akkor már az utódbank, az MBH Bank teszi azt meg.

 

Egyesül a két magyar bank, erre figyeljen, ha náluk van számlája

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve tartó fúziós folyamat, amely Magyarország második legnagyobb, magyar tulajdonú pénzintézetének létrehozását célozza. Bővebben>>>

Akinek van bankszámlája, az nem ússza meg

Az ügyfelek többsége, bármelyik hitelintézetnél is vezeti a számláját, várhatóan nem ússza meg az idén az áremeléseket. A költségnövekedésbe azonban nem kell belenyugodni, érdemes online összehasonlítani a számlacsomagok díjait, és a bankolási szokásoknak megfelelően kiválasztani a legkedvezőbbet.

Akár a bankunkon belül is találhatunk így számunkra jobb csomagot, de bankváltás nélkül sem hiábavaló átnézni a számlaköltségeinket, mert lehetnek közöttük olyan tételek, amelyekre nincs szükségünk.

Ha az ajánlatokat összehasonlítva más banknál találunk nekünk jobbat, akkor attól sem kell tartanunk, hogy az átszerződéssel sok lesz a vesződség. A bankszámlaváltás ugyanis ma már csak minimális adminisztrációval jár, a többit elvégzik egymás között a bankok.

Legyen résen, amikor számlacsomagot választ!

Nagy különbség lehet a bankok ajánlatai között. Több ezer forintot is meg lehet takarítani. Bővebben>>>