Magyarországon normális körülmények között a benzin a legolcsóbbak közé tartozik uniós összevetésben, a gázolaj pedig a középmezőnybe. Az elmúlt két hétben azonban messze leszakadva "magányos szigetként" áll Európában, még az áfacsökkentett lengyel üzemanyag is sokkal drágább, és csak a már évek óta hatósági áras máltai gázolaj olcsóbb pár forinttal.

Ezek az adatok a hétfői állapotot tükrözik 393 forintos euróárfolyam mellett, azóta volt egy jelentős áremelkedés.

A hét első napján a román benzin átváltva 103, a gázolaj 110 forinttal volt drágább mint itthon, ez 50 liternél több mint 5000 forint differencia. Romániában egyébként szerdán pánik tört ki az áremelkedés miatt. A kormány a Mol egyik egységét okolta a helyzet eszkalálódásáért, amely hirtelen 7,6 lejtől 11-re emelte az üzemanyagok árát.

Horvátországban 604 forint volt egy liter benzin és 616 egy liter gázolaj hétfőn, amely 124 és 136 forintos differencia. Ausztriában 665 és 676 forint a két üzemanyagtípus. Szlovákiában 619 és 580 forintot kell fizetni.

Az európai rekorder a benzin esetében Hollandia, ahol 880 forintot kérnek, míg a gázolaj Svédországban a legdrágább 941 forint.

Káosz itthon

Az olcsóságnak örülhetnek az autósok, de tudjuk, hogy semmi sincs ingyen. A kormány nemrég a nagykereskedőkre is rákényszerítette a 480 forintos hatósági árat, ami a orosz-ukrán konfliktus eszkalálódás miatt elviselhetetlen terhet jelent számukra.

Szerdán a benzin nagykereskedelmi ára 41 forinttal emelkedett, pénzektől pedig újabb 46 forintos drágulás érkezik. A Holtankoljak.hu szerint piaci áron 640 forintba kerülne egy liter 95-ös benzin.

A gázolaj két lépcsőben 66 és 77 forinttal emelkedett szerdán, illetve fog majd pénteken. Így 717 forintot kellene fizetni érte az árstop nélkül.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke lapunknak korábban arról beszélt, hogy ha nem sikerül tető alá hozni az iráni atomalkut és nem indulnak meg az olajszállítások, az ukrán háború elhúzódik és marad az ársapka a jelenlegi szinten, akkor nem lesz olyan üzemanyag-nagykereskedő, aki kiszolgálja Magyarországot.

A káosz azonban korábban eljött, szerdán tömegjelenetek voltak több kúton, volt olyan, amelyik be is zárt.

Nyugtat a Mol

Magyarország kőolajellátása zavartalan, a Mol Nyrt. készletei és finomítói kapacitása elegendő ahhoz, hogy az ország üzemanyagigényét lefedje - közölte a Mol szerda este.

Hernádi Zsolt, a Mol vezére azt mondta az Atv-nek, hogy nincsen ellátási probléma, csak logisztikai, ugyanis a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak.