munkavállalók 55 százaléka vélte úgy, hogy 2023-ban számíthat arra, hogy a megnövekedett kiadásait valamilyen formában kompenzálni fogja a munkáltatója – derült ki a Profession.hu több reprezentatív kutatásából.

  • 49 százalékuk fizetésemelést;
  • 7 százalékuk valamilyen rendszeres;
  • 9 százalékuk pedig egy összegű juttatást vár idén.

Az átlagosnál kisebb arányban bíznak extra elismerésben azok, akik nem teljes állásban, alacsony végzettséggel, vagy az államigazgatásban dolgoznak.

Nem bírták követni az inflációt a fizetések

Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5 százalék volt. Ezzel szemben a munkavállalók 63 százaléka kapott valamilyen fizetésemelést vagy kiegészítést, többségük (59 százalék) 10 százalék alatti összegben.

A hivatalos pénzromlást meghaladó szinten a dolgozók ötöde vihetett haza több pénzt tavaly.

Több pénzre lenne szüksége a munkavállalóknak

A dolgozók többsége többet várna 2023-ban, mint amire valóban számít.

A hazai munkavállalók alig több mint fele reméli, hogy idén is emelkednek a juttatásai valamilyen módon, és közöttük is a legtöbben (59 százalék) magasabb összeget várnának el a munkahelyüktől, mint amire valóban számítani mernek.

Közel felük szeretné, ha a fizetése legalább az ötödével növekedne, de reálisan csak hat százalékuk számol ezzel.

Több módon is elismerhető a munka

A befektetett munka elismeréseként a béremelés jut az emberek eszébe, azonban emellett számos más motiváló tényező is szóba jöhet, ami szintén erősítheti az elköteleződést, köztük:

Számos munkáltató transzparens a béreket illetően, és olyan információkat adnak a vállalatról, amelyek ismeretében könnyebb elképzelni az ottani légkört és a meghirdetett pozíciót. Mindenképp érdemes tisztában lenni az adott szegmensben elérhető a bérezési lehetőségekkel.