Bár a magyar GDP tavaly jelentősen, 7,1 százalékkal növekedett a KSH első becslése szerint, a beruházásoknál visszafogott volt a lendület. 

A KSH kedden megjelent friss adatsora szerint a beruházások volumene 2021 utolsó negyedében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt, ami lényegében stagnálást jelent, sőt, – szezonálisan kiigazítva – 1,6 százalékos volt a visszaesés. Az egész évre vonatkozó adat is gyengének mondható, 2021-ben összességében 4,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbi, a pandémia miatt alacsony bázishoz képest.

A költségvetési szféra és a háztartások csökkenő aktivitása mellett a vállalkozások bővülő fejlesztései befolyásolták. A beruházások 55 százalékát biztosító, legalább 50 fős cégeknél 8 százalékkal nőtt, míg az állami szerveknél 7,6 százalékkal csökkent a beruházási teljesítmény.

A beruházások növekedésének gátat szabott a drágulás, a hivatalos adatok szerint ugyanis a beruházási árak 1998 óta mért legmagasabb szintre, 9,8 százalékkal emelkedtek.