A jegybanktörvény ügye bizonyosan a hiteltárgyalások megkezdésének egyik előfeltétele. Az sem zárható azonban ki, hogy ez a kérdés, vagy annak bizonyos pontjai az Európai Bíróság elé kerülnek. Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértője szerint a hiteltárgyalásokkal ebben az esetben sem kellene várni az ítélet megszületéséig. Világos garanciák kellene, amiből az Európai Bizottság azt látja, hogy a politikai szándék tettek szintjén is megvan arra, hogy a jegybanktörvényt hozzáillesszék az uniós joghoz.

Gyévai Zoltán szerint Magyarországnak sem feltétlenül lenne jó az, ha pontokba szedett, írásos lista lenne az Európai Bizottság feltételeiről. Kifejtette: ha jogi szinten folyik az egyeztetés, akkor mindkét félnek ismerni kell a feltételeket, mert napi szinten kapcsolatban vannak.

Fóris György, a BruxInfo Európai Elemzési Központ vezetője szerint az Európai Bizottság aggódik a magyar kormány kétharmados többsége és amiatt, hogy "ragadós" lesz a magyar példa, ez pedig rombolhatja az EU eddigi működésének kölcsönös belátásra és egyeztetésre alapuló működési rendszerét.

Azt is elismerte, hogy a magyar kormányfő "kettős beszéde" sem feltétlenül tetszik az EU-nak.

Fóris György szerint az Európai Bizottság elsősorban példát akar statuálni Magyarországgal, és az eset kapóra jöhet ahhoz, hogy az új eszközrendszert demonstrálják.