Másfél évtizedes csúcsra futott márciusban az infláció, az éves mutató 8,5 százalékos áremelkedésről szól. 

Az élelmiszerek mellett számos tartós fogyasztási cikk, illetve több szolgáltatás is drágult. Utóbbiak közé tartozik az egyedi megrendelésre szóló temetési szolgáltatás, amelynek átlagára a KSH-adatsor szerint idén márciusban meghaladta a 310 ezer forintot.

Ez éves összevetésben 10 százalékos áremelkedést jelent, 2021 harmadik hónapjában ugyanis még közel 280 ezer forint ez az összeg. A járvány előtt, 2019 márciusában pedig kevesebb mint 235 ezer forintba került, utóbbihoz képest 32 százalékos volt az emelkedés. A hamvasztásos temetkezés ára idén márciusban 223 ezer forintot tett ki, ami 12 százalékos növekedést jelent a tizenkét hónappal korábbihoz képest, a három évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva pedig szintén 32 százalékos a drágulást. 

Az előbbiek országos átlagárak és az alapszolgáltatást tartalmazzák, egy-egy temetés ennél jóval drágább lehet. Az Azénpénzem.hu hírportál tavaly ősszel készített körképéből az derült ki, hogy Budapesten a hagyományos temetés kerül többe, vidéken pedig a hamvasztás. A teljes költség akár 750 ezer forint lehet Budapesten, de vidéken is hasonlóan komoly kiadással kell számolni. A Napi.hu korábbi - szintén tavaly ősszel megjelent - összeállításában pedig arról írt, hogy az utóbbi időszakban megváltoztak a temetkezési szokások: egyre többen a hagyományos koporsós temetés helyett a hamvasztást választják. Ezt pénzügyi okok mellett az is indokolhatja, hogy a temetés időpontja rugalmasabban kezelhető és az sem jelent problémát, ha arra csak hetek, hónapok elteltével kerül sor.