Alig bő fél éve vezették be a gyorsított ágazati vizsgálatok jogintézményét, de a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már harmadik alkalommal alkalmazza ezt az eszközt meghatározott magyarországi termékpiacok ellenőrzésére. 2021 nyarán és tavaszán a téglapiacon, valamint a fa építőanyagok piacán folytattak le expressz vizsgálatot, míg 2022. január 24-én közzétették a 2021 karácsonya előtt a Covid-19 antigén gyorstesztek piacán indított vizsgálat jelentésének tervezetét.

A legutóbbi gyorsított ágazati vizsgálat megindítását azok a GVH-hoz beérkezett piaci jelzések generálták, melyek szerint Magyarországon az antigén -gyorstesztek jelentősen drágábbak más uniós tagállamokban tapasztalhatónál, és a GVH előzetesen úgy értékelte, hogy ez a verseny torzulásának vagy korlátozódásának lehetőségére utal.

Különösen váratlan javaslatok

A gyorsított ágazati vizsgálat eredményeinek tükrében a Versenyhivatal az értékesítési pontok számának növelését, valamint rövidebb értékesítési láncokat javasolt.

A GVH álláspontja szerint élénkíthetné a versenyt, ha jelentősen bővülne azoknak az értékesítési pontoknak a száma, ahol a lakosság a gyorstesztekhez hozzáfér, ezért javasolják a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését, legalább egy átmeneti – három hónapos – időre.

A GVH azt a javaslatot is megfogalmazza, hogy a piaci szereplők törekedjenek a rövidebb értékláncok kialakítására, a vertikum szintjeinek csökkentésére. Ennek egyik módja lehet a GVH szerint, hogy közvetlenül a hazai importőröktől vásárolják meg a termékeket.

Kétséges eredmények

A fenti javaslatok több szempontból figyelemre méltóak - olvasható a szakértő összefoglalójában. Az értékesítési pontok számának esetleges növelése azért volna különösen váratlan, mert az Országgyűlés a közelmúltban jelentősen szűkítette egy másik egészségügyi termékkör, a nem vényköteles gyógyszerek házhozszállításának lehetőségeit.

Az értékesítési láncok rövidítése – és ezáltal egyes köztes szereplők kiesése – pedig különösen azért volna kétségesen eredményes, mivel a GVH jelentéstervezete is kiemeli a gyógyszertárakat és gyógyászati segédeszköz-boltokat kiszolgáló nagykereskedői beszállítók gyorsaságát, rugalmasságát és megbízhatóságát. Ez utóbbi szereplők tehát számos tekintetben az ellátásbiztonságot erősítik - emlékeztetnek a szakértők.

A gyorsított ágazati vizsgálat keretében a GVH széleskörű internetes kutatást végzett, melynek eredményeképpen több olyan megállapítást tett, amelyek alapján várhatóan hatósági eljárások fognak indulni.

  • Rögzítették, hogy több webshop megfelelő engedélyek nélkül értékesíti a hazai jogszabályok alapján egyébként ún. gyógyászati segédeszköznek minősülő, önellenőrzési célú teszteket.
  • Továbbá megállapították, hogy a fogyasztói tájékoztatás számos esetben nem megfelelő, nem teljeskörű, hiányoznak a megfelelő jelzések, vagy fogyasztóvédelmi szempontból kifogásolhatóak az állítások.

Amellett, hogy a GVH maga is várhatóan eljárásokat indít, intézkedések megtételére biztatja a gyógyászati segédeszköz-piac tekintetében egyébként felügyeleti hatáskörrel és szaktudással rendelkező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is.

A fogyasztóvédelmi jogsértések számosságára tekintettel a GVH előre vetíti továbbá, hogy a 2022. február 14-ével kezdődő héten újabb körben ellenőrzi a weboldalakon megjelenő tájékoztatásokat. Amennyiben továbbra is fennállnak kifogásolható kereskedelmi gyakorlatok, a GVH kezdeményezni fogja az OGYÉI és az ITM bevonásával a koordinált hatósági fellépést.

Így készüljön a versenyhatósági fellépésre

Legyen felkészült! A helyszíni kutatásokra történő előzetes felkészülés része a munkatársak tájékoztatása és képzése, megfelelő eljárásrend bevezetése és a munkatársakkal történő ismertetése, valamint akár szimulációs megerősítése, továbbá jogi képviselet előzetes biztosítása az ilyen kutatások megfelelő kezelésére felkészült jogi képviselő meghatalmazása révén.

Mindezek keretében biztosítandó, hogy a munkatársak (különösen a biztonsági szolgálat, recepciósok, valamint a jognyilatkozat tételére jogosult kollégák) tisztában legyenek a belső értesítési láncokkal, valamint az eljárási jogaikkal és kötelezettségeikkel.

Gondolkodjon előre! A megfelelésre törekvést nem késő elkezdeni, és egy esetleges eljárás esetén nagy eséllyel enyhítő tényezőként kerül figyelembe vételre. Hatékony eszköz lehet a versenyjogi megfelelőségi (compliance) program bevezetése még a versenyfelügyeleti eljárást megelőzően. A program, vagy egy önálló belső vizsgálat keretében feltárt esetleges jogsértéseket illetően a vállalkozásnak számos lehetősége nyílik a komolyabb szankciók elkerülésére, vagy az esetleges bírságok jelentős mérséklésére.