Közel 1,3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT), ami 2021-ben jött létre két nagy múltú intézmény, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) fúziójával. A csúcstechnológiás képalkotó diagnosztikai gépek és a laboreszközök a mozgásszervi betegek gyógyítását segítik majd – mondta Poór Gyula, az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) főigazgatója.

Prevenció és korai diagnózis

A gépek már itt vannak Budapesten, de az orvosok képzése még zajlik egy úgynevezett transznacionális együttműködés keretében, a bécsi és a mainz-i egyetemekkel való együttműködés keretében. Az EU-s projekt 2023. június 30-án zárul, addigra egy olyan finanszírozást szeretnének kidolgozni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK), ami a napi működésben biztosítja a betegek számára a csúcstechnológiás korai diagnosztikai eljárásokat – emelte ki a főigazgató.

A Napi.hu kérdésére válaszolva Poór Gyula elmondta,

azt vállalták, hogy ezek a diagnosztikai eljárások az állami egészségügy kizárólagos részét fogják képezni, ezért ezek a vizsgálatok az egészségturizmus keretében érkező külföldi betegek számára nem lesznek elérhetők.

A high-tech egészségügyi eszközök között van:

  • egy világszínvonalú kettős energiájú CT,
  • egy funkcionális MRI,
  • egy tucat zsebben hordozható ultrahang készülék,
  • az autoimmun betegségek diagnosztikájához használt laboratóriumi műszerek,
  • és a gyermekek állapotának szűrésére alkalmas mozgásanalizáló rendszer is.
Kép: OMINT

Az eszközportfólió gyakorlatilag a mozgásszervi betegségek vonatkozásában teljes, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek a csúcstechnológiás gépek valóban innovációnak számítanak Magyarországon, a beruházás egy EFOP program keretében valósult meg

– mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Egyelőre a biztosítóval közösen számításokat végznek, hiszen ez a csúcstechnológia meglehetősen drága mulatság - tette hozzá. Költségelemzéseket és esetszintű kontrollingot készítenek, hogy mennyibe kerül egy-egy vizsgálat, és mennyit tud majd az egészségbiztosító a társadalombiztosítási befogadás után az intézmények számára fizetni - mondta az államtitkár.

Takács Péter kiemelte: a projekt egyik célja az volt, hogy olyan beavatkozásokat hozzanak Magyarországra, melyek jelenleg nincsenek benne a NEAK-finanszírozott kosárban.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a vizsgálatok ne csak a közép-magyarországi régióban, hanem más centrumokban is elérhetők legyenek – emelte ki szakpolitikus.

Átgondolják a szűrővizsgálatok rendszerét

A vizsgálatok egy része a prevenciót is szolgálja majd, ehhez pedig szemléletváltásra is szükség van a hazai finanszírozásban, mondta Poór Gyula. Erre reagálva az államtitkár kiemelte: mivel nem állunk jól a szűrővizsgálatokon való részvétellel, ezért jövő év márciusig felülvizsgálják ezek rendszerét, és a kormány asztalára egy új javaslatcsomagot tesznek majd le.